pixel

Концепцията Е4 на Винербергер – енергийно-ефективна къща

winerberger

В унисон с нарастващите изисквания на Европейския съюз за енергийна ефективност на всички новопостроени сгради, Винербергер разработва концепция за Керамична къща е4. Тя изградена изцяло от керамични тухли. Eстествен строителен материал, те отговарят на всички изисквания за изграждането на дом на достъпна цена, който запазва стойността си във времето. Тухлата удовлетворява и най-високите изисквания без да губи своята индивидуалност, без ограничения в обемите и формите. Домът ще бъде здравословен, достъпен като цена и ще запази във времето своята стойност.

Защо е4?

winerberger

Energy (енергия)

Тухлите с повишена изолационна способност изолират ефикасно студа през зимата и горещините през лятото и са най-подходящи при използването на възобновяеми енергийни източници като фотоволтаични системи и биомаса, например. Това ви гарантира енергийна независимост.


winerberger

Economy (икономичност)

Благодарение на концепцията на Винербергер харчите само толкова, колкото е нужно. Умелата комбинация от системи ще предотврати съществено надвишаване на бюджета още във фазата на изграждане, а ниските разходи по експлоатация и поддръжка във времето ще държи общите ви разходи по експлоатация в бъдеще ниски.

winerberger

Ecology (околна среда)

Високата изолационна способност на керамичната къща e4 е основната предпоставка за използването на възобновяема енергия и свързаното с нея намаление на въглеродните емисии. Освен това тухлите са изцяло екологичен строителен материал, което означава, че ще можете едновременно да намалите своите разходи и да допринесете за опазването на околната среда.

Тъй като за Винербергер комфорта и уюта са сред най-важните компоненти на съвременния дом добавихме четвъртото «е» което направи концепцията ни завършена.

winerberger

Emotion (емоция & комфорт)

В новата концепция са вложени не само експертните умения на световния пазарен лидер Винербергер, но и голяма доза страст и удовлетворение. Удовлетворение от свободата на архитектурната мисъл, от здравословния микроклимат, при който температурните разлики и отклоненията във влажността на въздуха са добре балансирани, удовлетворение от високото качество на живот и от сигурността на инвестицията за поколения напред.

Как този модел подобрява енергийния живот на къщата?

Използвайки основните постулати на устойчивото строителство с естествените и специфични свойства на глината като строителен материал, концепцията е4 на Винербергер постигна оптимални резултати без особени допълнителни усилия и ресурси:

Спестява се енергия от самото начало

Можете да  проектирате дома си с много въображение. Все пак енергийната ефективност изисква да бъдат спазени някои основни правила. Например как да направим къщата едновременно въздухонепропусклива и дишаща? С концепцията на Винербергер това не е проблем, защото клетъчната структура на керамичните блокове Porotherm е устойчива на вятър, но дишаща. Така загубата на топлина е по-малка, а температурата в помещенията – по-приятна.

Проектира се компактна конструкцията

Така автоматично се намалява консумацията. При компактните семейни къщи и многоетажни сгради откритата повърхност е относително малка в сравнение с обема на сградата, което намалява разходите за отопление. По възможност трябва да се избягва проектирането еркери и други издадени части. При мезонетите не се препоръчва покривът да е със сложна конструкция, тъй като тя увеличава повърхността, а оттам и консумацията на енергия.

Слънцето е съюзник

Използваме максимално безплатната слънчева енергия – оставяме слънцето да влиза в къщата, или по-точно в стаите, които искаме да отопляваме – техните прозорци трябва да гледат на юг. Помещенията с малко на брой или без прозорци като бани, коридори и килери обикновено да гледат на север. Издадените части се проектират като балкони така, че да не хвърлят сянка върху къщата през цялата година.

Избягват се топлинните мостове

Винербергер предоставя редица оптимизирани конструктивни решения за избягване на термичните мостове в местата, които са особено уязвими – прозорци, тераси и тавани.

Използваме тухлите като топлинен резервоар 

При концепцията е4 се създава масивна конструкция, при която използваме специфичната способност на тухлите да акумулират топлината. В действителност те действат като акумулатор, който съхранява топлината при температурните пикове на слънцето или от друг източник на топлина в къщата и я отдават едва при спад на външната температура. Така температурата в стаите остава приятна и през лятото, и през зимата.

Как постигате по-ниското потребление на енергия и от там по-ниските разходи?

Хората започват да строят нов дом, за да реализират собствените си виждания и творчески идеи. В същото време желаете да продължите да поддържате същия стил на живот и дори да го подобрите. Това не е проблем с Керамичната къща е4 на Винербергер, която позволява максимална финансова гъвкавост, като същевременно консумира много малко енергия през целия си жизнен цикъл. Всъщност керамичната къща е4 е с почти нулево потребление на енергия. Това означава, че автоматично пестите средства всеки ден, тъй като къщата се нуждае от съвсем малко енергия. Благодарение на високотехнологичността на тухлите и гъвкавата планировка, къщата е4 отговаря на  всички необходими изисквания за използване на възобновяема енергия, санитарните и други системи са с ниски оперативни разходи и нискотемпературна отоплителна система.

Защо е важно да решим днес бъдещето си за утре?

Здравословният начин на живот в здравословна среда е предпоставка за високо качество на живот. Естественият метод на строителство при концепцията е4 се СЕ гради на това убеждение и напълно  отговаря на изискванията на най-високите екологични и инженерни стандарти. Тухлите на Винербергер са естествен и природосъобразен минерален продукт. Можете да разчитате на пълна екологична съвместимост без отделяне на вредни вещества и да се наслаждавате на приятен микроклимат през всички сезони. Порестата структура на нашите тухли абсорбира излишната влага и я отделя обратно, когато е необходимо.

Вече има реално съществуващи такива къщи

Вече има изградена и напълно функционираща къща в град Цветл, Южна Австрия. Семейството, което реши да построи първата тухлена къща е4 в Европа доказа, че решението им е било мъдро и че концепцията е възможна на съвсем практично ниво, а не просто на теория. Вие може да сте следващите.

Как е решена къщата в Австрия?

100 % възобновяема енергия

Керамичната къща e4 в Цветл може да функционира със 100 % възобновяема енергия. От една страна, тя разполага със слънчева енергия, от друга е снабдена с ултрамодерна и съответно високоефективна отоплителна система на дърва. Високоефективната слънчева енергия се добива със соларни панели и соларен резервоар за съхранение на топлинната енергия, съдържащ хиляди литри вода, която се използва за отопление и топла вода. Тъй като керамичните тухли регулират стайната температура по естествен път, няма нужда от сложна климатична система.

Максимално благоприятен микроклимат чрез система за стенно отопление

Освен подовото отопление в къщата се използва и система за стенно отопление, разработена от Wienerberger и Pipelife. Подобно на подовото отопление, тя представлява система, която излъчва топлина през голяма повърхност.

Производство на собствено електричество

С мощната фотоволтаична система къщата произвежда собствено електричество. В първата керамична къща е4 фотоволтаичната система на Винербергер произвежда 6,5 kW годишно чрез фотоволтаици с площ от 48 m².

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: