pixel

Британските строители очакват остър недостиг на кадри след Brexit

stroitelstvo

Моника Словиколска реагира недоверчиво, когато някой ѝ каже, че чужденците все още ще искат да работят във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз. Като собственик на строителна компания в Лондон, тя не изразява такъв оптимизъм. Дори напротив – опасява се, че за британската индустрия се задава имиграционен спад, който ще бъде обусловен от високите изисквания към нивото на заплатата за получаване на виза и от ограниченията за влизането на нискоквалифицирани кадри.

„Вярваме, че все още сме райска дестинация”, заявява Словиколска, която живее във Великобритания вече 20 години и предоставя работа на почти 200 души. Според нея обаче такова убеждение сред британците е нереалистично, когато работниците могат да избират други страни като Германия, Норвегия и Италия.

Високите разходи за живот и падащият курс на британската лира са допълнителна спирачка за гражданите на други страни членки на ЕС, които обмислят да се установят във Великобритания. Тъй като новият британски премиер Борис Джонсън обещава да извади страната от състава на ЕС на 31 октомври, със или без споразумение, курсът на паунда достигна най-ниските си нива от 2016 г. насам. По този начин стойността на парите, спечелени в Обединеното кралство, намалява значително, когато те бъдат използвани в друга държава.

Строителната индустрия, която съставлява 6% от британската икономика и осигурява толкова работни места, колкото приблизително са в производството, трябва да направи много, за да се подготви за Brexit. Тогава свободното придвижване на хора между Великобритания и оставащите 27 страни членки на ЕС ще спре. Тъй като правителството в Лондон поставя амбициозни цели за строителството в страната, британският строителен сектор е изправен пред остър недостиг на работна ръка. В продължение на десетилетие компаниите от бранша се бореха да привлекат повече работници от чужбина.

Според плана за Brexit, представен през декември миналата година, правилата след излизането от ЕС ще предвиждат работниците от Блока да бъдат разделяни според тяхната квалификация. „Висококвалифицирани работници” ще са тези, които имат средно или по-високо образование. Само на тези от тях, които печелят поне 30 хил. паунда годишно, ще им бъде позволено да работят и живеят във Великобритания за постоянно.

За чуждестранните работници без тази квалификация ще има ограничение от една година, през която да живеят и работят в Кралството. След това те ще трябва да напуснат страната за поне още една година. Почти половината от строителите във Великобритания са чужденци. Същевременно неуспехът да се привлекат млади хора означава, че британската строителна индустрия достига пенсионната възраст необичайно бързо: само 10% от наетите в бранша са на възраст под 25 години.

Всичко това означава недостиг на работна ръка в близко бъдеще: организацията Construction Industry Training Board изчислява, че строителният секторът ще трябва да привлича и обучава по 31 600 работника през всяка от следващите три години, за да отговори на търсенето на пазара. Броят на обучаващите се в момента в строителните компании е по-нисък от необходимия с близо 33%.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: