pixel

Пасивните сгради пораснаха

сграда на Райфайзенбанк Холдинг

Във Виена предстои да бъде открита първата в Европа висока офис сграда, покриваща стандарта за пасивна къща

Те са красиви, зелени и комфортни. Не допускат нищо да отиде нахаос. Всеки слънчев лъч се улавя и използва за отопление, водата трябва да охлажда, фасадите да дишат. Наричат ги пасивни къщи, защото са си самодостатъчни – осигуряват си сами необходимата енергия за топло и студено. И вече не може да се каже, че са къщи бъдещето, защото изграждането им започва да се превръща в стандарт. Предимствата им са толкова много, спестените разходи толкова големи, че големите играчи на пазара на недвижими имоти все повече „ухажват” зеленото строителство. При това не само жилищното.

Банки инвестират в зелено
Райфайзенбанк е известна в Австрия като пионер в областта на екологичното строителство и енергийната ефективност. Финансовата институция не само финансира и подпомага изграждането на пасивни и нискоенергийни къщи, но и сама инвестира в такива проекти.

Висока 77,2 м., разгърната площ от 27 570 кв.м, 11 000 кв.м фасада. Това са сухите мерки на новата офис сграда на Райфайзенбанк Холдинг – Долна Австрия, която намери своето място във втори район на австрийската столица. Още преди да бъде пусната в експлоатация, тя вече е спечели две първи места: най-високо енергийноефективната постройка от този тип в Европа и първата висока сграда на Стария континент, която покрива изискванията за пасивна къща. Официалното й откриване ще бъде през ноември.

На 24 140 кв.м полезна площ ще бъдат разположени банки, ресторант, кафе, детска градина, офисни помещения. 20 и 21 етаж са предвидени за конферентен център, а шест подземни етажа ще осигурят 263 паркоместа. Вътрешното разпределение на пространството осигурява максимално удобство и лесен достъп на бъдещите обитатели, които ще могат да се наслаждават и на максимален толинен и звуков комфорт.

сграда на Райфайзенбанк Холдинг

Строителни предизвикателства
Строежът на почти 80-метровата конструкция стартира в началото на 2010 г. Старата сграда на организацията ОПЕК е разрушена и започва амбициозното изграждане на нова модерна и атрактивна постройка. При изкопните работи са извадени 40 500 куб.м пръст, а основите се полагат на 20 метра под нивото на улицата. Строителството поглъща 55 000 куб.м. бетон и директно или индиректно дава работа на 1200 човека. Сградата трябва да се появи в тясното пространство между две вече съществуващи високи постройки на брега на един от каналите на река Дунав във Виена. Тя е тясна, дълга и висока, а отстоянията от съседите са минимални, което изправя архитекти и стрители пред редица технически и логистични предизвикателства.

От банковия холдинг държат проектът да отразява всички изисквания за енергийна ефективност, заложени в неговата програма „Инициатива за опазване на климата”. Архитектите Дитер Хайде, Радован Танжер и Ернс Маурер използват най-новите достижения на строителната техника и създават пример за пасивна сграда с нежилищно предназначение.

На половина по-евтино
Слънце, земя, вода и въздух – всички природни елементи са съчетани умно и находчиво, за да се постигне максимално ефективно прилагане на въобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане. 11 000 кв.м двупластната външна фасада чрез специални панели гарантира добро управление на светлината през деня. Така се оптимизира използването на слънчевите лъчи като се избягва прегряването и се осигурява вентилация. Естествената топлина на земята също влиза в употреба за отопление (геотермично отопление), а водата от близкия речен канал дава своя принос за охлаждането. Изцяло екологичните материали, от които е изградена фасадата, позволяват на сградата да „диша”. В сервизните помощения в подземните етажи е разположена специална система, използваща биогаз, която работи само с възобновяеми енергийни източници и осигурява по-голямата част от необходимата енергия за отопление и охлаждане. Фотоволтаичната система пък генерира допълнителна зелена енергия. Чрез употребата на троен стъклопакет за прозорците се постига оптимална топло и шумоизолация на помещенията.
Прилагането на всички тези технологии води до 50% по-малко потребление на енергия в сградата спрямо други подобни. Това дава основание на Австрийското дружество за устойчиво строителство да оцени качеството на постройката с 949 точки от общо 1000 възможни. На практика това означава, че по отношение на енергийната ефективност високата офис сграда покрива стандартите за пасивна къща.

Цени
В този „зелен” проект банката влага 84 млн. евро като 5% от стойността на цялата инвестиция се използва за мерки за повишаване на енергийната ефективност. Според експерти тази сума е с около 4,6 млн. евро повече от цената на подобна сграда от конвенционален тип. Очакванията са, че тази разлика ще се изплати за 14 години.

сграда на Райфайзенбанк Холдинг

Тенденции
„Темата за зелените сгради е много повече от устойчива тенденция”, казва в интервю за австрийския вестник „Куриер” Михаела Щайнакре, началник на направление „Недвижими имоти и възобновяеми енергийни източници” в Райфайзенбанк Холдинг-Долна Австрия. Търсенето на енергийноефективни сгради на пазара е вече отчетливо и строителните фирми, архитектите и инвеститорите трябва да задоволят нарастващото потребление. Този тип сгради са отлична инвестиция, която се изплаща с по-малки сметки в бъдеще, тъй като разходите за поддръжка са значително по-ниски спрямо конвенционалните сгради. Освен това пасивните постройки редуцират значително средства за подръжка, тъй като не се налагат ремонти заради кондензиране на влага и поява на плесени. Самият имот има много по-висока остатъчна стойност заради добрата устойчивост и дълготрайност на материалите.

Индустрията с недвижими имоти отдавна не е само просто преследване на сделки, доходи и нови наематели. Тя вече фокусира вниманието си върху екологичното и устойчиво строителство и качеството на градската среда. Проекти като този на Райфайзенбанк Холдинг-Долна Австрия са поредното доказателство, че за енергийноефективните сгради вече говорим в сегашно, а не в бъдеще време. И както изглежда пасивните къщи „порастват” на височина и техният стандарт ще се прилага и за сгради с нежилищно предназначение.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: