pixel

Ремонтират Пловдив с 40 000 000 лв.

община Пловдив

Източник: cross.bg

Строителна програма за около 40 милиона лева планира да започне през следващата година общината в Пловдив. Обектите ще бъдат включени в бюджета за 2013 година, част от тях ще се завършат, а пусковите срокове на други ще се прехвърлят за следващата година, обясни кметът Иван Тотев.

Окончателната програма ще стане ясна, след като преди Коледа се гласува общинският бюджет. Задължително обаче напролет ще започне разширението на бул. „Васил Априлов“ от кръстовището с „6-ти септември“ в посока Централна гара. Паветата ще се махнат, а пътят ще се удвои от западната страна. Частните имоти са отчуждени и се подготвя проект. Реконструкцията на павираната част на Коматевско шосе също се проектира, увери Иван Тотев. Тук също се предвижда асфалтова настилка, но регулационен план не позволява разширение.

Удвояването на Голямоконарско шосе също фигурира в списъка на неотложните пътни обекти. Кметът се надява да подели разходите с община „Марица“. За асфалтиране догодина се подготвят ул. „Гладстон“ от пресечката с „Руски“ до „Света Петка“, ул. „Братя Обрейкови“, бул. „Менделеев“, покрай Аграрния университет, част от ул. „Богомил“ до кръстовището с „Петко Д. Петков“. Ако имаме сили, ще започнем премахването на павета и асфалтиране на ул. „Петко Д. Петков“ до църквата „Света Петка“, каза кметът. Ще се опитаме да започнем бул. „Северен“, който директно ще свързва моста на Адата с Карловско шосе, допълни Тотев.

Около Главната и ул. „Райко Даскалов“ ще продължи разширяването на пешеходната зона. В пресечките ще се редят плочки, а движението на МПС ще бъде забранено. За изграждането и подмяна на уличното осветление ще бъдат вложени 1,5 милиона лева. Основният мега обект ще е многофункционалната зала „Колодрума“. Тя е почти изцяло покрита, грубият строеж ще приключи до края на март и в момента общината подготвя нова обществена поръчка за довършителните работи на стойност близо 15 милиона лева.

„Многоетажен паркинг ще се строи върху общинския терен до Съдебната палата. Правим бизнесплан, за да кандидатстваме за финансиране по „Джесика“, като едно от условията е да има гаражи за живущите в съседство“ – обясни градоначалникът. През новата година ще се изпълняват одобрените проекти за саниране на 28 общински сгради – предимно детски градини, ясли и училища. По-голямата част от парите – 10 милиона лева – ще дойдат от фонд за енергийна ефективност „Козлодуй“, но и общината участва със свои средства.

Реконструкцията на Цар Симеоновата градина с подземен паркинг под езерото с Пеещите фонтани също трябва да започне догодина, планира Тотев. Проектът ще е на стойност 5 млн. лева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: