pixel

Британска фирма създаде бетон, който попива водата (видео)

beton

Британска компания е разработила технология, която може да помогне да се избегне опасността от наводнения, особено по пътищата, пише Discovery News. Създаденият от фирмата за устойчиво строителство Тarmac материал Topmix Permeable е абсорбиращa бетонна настилка, способна да попие 600 литра вода на квадратен метър в минута.

С помощта на Topmix водата от пътищата може да се премахне, като така се предотврати опасното образуване на воден слой. След абсорбирането й дъждовната вода се филтрира през порест пласт от малки камъчета, който отстранява петролните хидрокарбони и други замърсители, срещащи се обичайно по улиците. След филтрирането водата се връща в почвата.

“Възможността за контрол и активно управление на оттичането на водата значително намалява риска от повърхностни наводнения, защитавайки както естествената, така и създадената от човека среда”, се посочва на уебсайта на компанията. Topmix може да допринесе и за намаляване на ефекта на градското островно затопляне, тъй като порите в структурата му не задържат толкова топлина, колкото асфалтът. Нещо повече, водата, изпаряваща се от порите на бетона има охлаждащ ефект, съобщава focus-news.net.

Технологията все още не е готова обаче за приложение в голям мащаб. Tarmac отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури. Наред с това продуктът не е подходящ за натоварени пътища, а по-скоро за странични улици, пешеходни зони, велосипедни алеи и паркинги.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: