pixel

Разрешителните за строеж с еднакви цени в 264 общини

stroitelstvo

Таксите за разрешително за строеж, съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти да се определят централно и да са еднакви за всички 264 общини. Това предложение на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов е включено в третия пакет на правителството за намаляване на административната тежест, обявен вчера.

Идеята е таксите да се определят в наредба от министъра. Сега по закон това е право на общините и затова цените са различни. Според Данов това е проблем, тъй като цените “варират в много широки граници, като в някои големи градове са неоправдано високи”. С уеднаквяването им разрешително за строеж в София и в Ардино например ще е на една цена. В момента в столицата за услугата се плащат от 3 до 14 лв. на кв. м. В Ардино цената е твърда – 20 лв. на документ. За одобрение на инвестиционен проект в София се плащат 20 или 40 ст. на кв. м, а в Пловдив – 5-6 ст. на кв. м.

Не е ясно по какъв механизъм ще се определят новите такси – дали ще се равнят по най-ниските или на най-високите стойности в момента или ще се търси средна. От това ще зависи къде услугите ще поскъпнат и къде ще поевтинеят.

Като аргумент в подкрепа на предложението е посочено, че цените за същите услуги на държавните структури са еднакви. Ефектът от промяната щял да е “облекчаване на процедурата при определяне на таксите, прозрачност и стабилност на разходите за такси, намаляване на финансовата тежест за инвеститорите”. Щели да се намалят и административните разходи на общините.

От сдружението на общините още нямат становище по предложението. Кметове, с които “Труд” се свърза, за първи път чуваха за него. “Право на местната власт е да определя таксите, които събира. Това не е начинът за намаляване на административната тежест”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

“Ако ни сравняват с големите общини и таксите скочат, хората ще спрат да плащат. Ако сега строителството е 90% незаконно, ще стане 100%”, коментира кметът на малката шуменска община Смядово Иванка Петрова. Там строително разрешително излиза между 15 и 200 лв.

Министерството на инвестиционното проектиране предлага още да се определи точно кои инвестиционните проекти се съгласуват с екоинспекции. Сега всички инвеститори са длъжни да представят проектите си, за да се реши дали подлежат на екооценка.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: