Променят трасето на магистрала AM“Хемус

am hemus

Министър Лиляна Павлова показва картата с промененото трасе на автомагистрала „Хемус“, която ще минава край горнооряховското село Поликраище на около 15 км от Велико Търново.

Променят трасето на автомагистрала „Хемус“ и тя ще минава на 15 км от Велико Търново. Това съобщи в понеделник в старата столица министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Кметът на болярския град Даниел Панов и зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов убедиха министър Павлова, че настоящият проект обрича Велико Търново на изолация. След като я заведоха до възможните места за нова локация, Павлова обяви, че АМ „Хемус“ ще бъде максимално приближена до старопрестолнината.

„Промяната е наложителна, за да може Велико Търново да се развива като културен и туристически център. Трябва и адекватно да подходим спрямо летището в Горна Оряховица и жп гарата. Искаме „Хемус“ да минава край горнооряховското село Поликраище. Там ще има голям пътен възел, който ще я свърже с новата магистрала Велико Търново – Русе“, обясни министър Павлова.

Тя уточни, че промяната няма да оскъпи строителството на аутобана между в участъците Плевен- Ловеч – Велико Търново и Велико Търново – Шумен. Проектът ще бъде готов до 2016 г, а пари ще се търсят от Европейската инвестиционна банка и по плана „Юнкер“. Строителството на магистралата от Ябланица до разклона Ловеч-Плевен ще започне още през лятото, ако няма обжалване на тръжните процедури, съобщава trud.bg.

При визитата си министър Павлова обеща, че държавата ще намери средства за укрепването на източния склон на хълма Трапезица във Велико Търново. От него постоянно се ронят скали, а наскоро се активизира и свлачище. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще изготви проект, който ще съгласува с Министерството на културата. Лиляна Павлова обеща финансова помощ за ремонт на улица „Магистрална“ във Велико Търново, по която минава трафикът между София и Варна.

В старата столица регионалният министър се срещна с домоуправители от целия Великотърновски регион. С тях тя обсъди новата програма за саниране. По нея в старата столица могат да бъдат обновени 168 блока.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: