pixel

Кара дере вече бил с изрядни документи

kara dere

Инвеститорът “Мадара Юръп”, който иска да строи ваканционно селище край плажа на Кара дере до варненския град Бяла, отговаря на всички изисквания за държавна подкрепа. Това заяви пред “Труд” изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов. Компанията предоставила доказателства, че разполага със 105 млн. лв., които ще инвестира в комплекс “Блек Сий Гардънс” с 2 хотела и вилно селище. Имала и документи за собственост върху земята, на която ще строи.

Заради липсата на доказателства за налични средства за планираните инвестиции и на документи, които доказват произхода им, през лятото на 2013 г. Министерството на икономиката е отказало да издаде на “Мадара Юръп” сертификат за първокласен инвеститор. Сега според Младенов проблемите са отстранени.

От данните в Търговския регистър става ясно, че фирмата ще придобие земята, като купи 3 компании, които я притежават в момента. Техните собственици са свързани със собствениците на “Мадара Юръп”. Решението за сделките с фирмите е взето в началото на годината, въпреки че е трябвало да стане през 2013 г. Комисията за финансов надзор обаче е спряла покупките, тъй като информацията за тях е била непълна и подвеждаща. Трите компании, които притежават земята, все още не са сменили собствениците си.

Решението държавата да определи “Блек Сий Гардънс” като приоритетен и да му осигури бързо административно обслужване беше взето от кабинета миналата сряда. От стенограмата на заседанието става ясно, че работата по него ще започне през септември и ще приключи през 2017 г. При представянето на проекта икономическият министър Драгомир Стойнев обяснява, че курортът “Блек Сий Гардънс” “предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс”. В края на миналата седмица – два дни след заседанието на кабинета, Стойнев обясни, че в проекта са включени 1200 жилища, които правителството отхвърлило. Инвеститорът обаче каза, че те ще се строят.

От стенограмата става ясно, че не е имало въпроси по проекта, не е споменато, че той се отнася за Кара дере, а темата е изчерпана от премиера Пламен Орешарски с думите: “За съжаление не е високотехнологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим.” След този призив министрите дават съгласие “Мадара Юръп” да получи по-бързо административно обслужване. Това засяга и оценката за въздействието върху околната среда. От екоминистерството казаха, че със сертификата за инвеститор времето за това може да се съкрати с 1/3. В идеалния случай срокът е 4 месеца и половина без обществените обсъждания.

Вчера представители на партия “Зелените”, която е срещу застрояването на Каре дере, коментираха, че според тях “Мадара Юръп” може да ползва сертификата за инвеститор, за да намери по-лесно купувачи за жилищата, които ще строи, въпреки че той не се отнася за тях.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: