Професионални решения от Weber за комфорт и дълготрайна експлоатация на басейни и спа центрове

Weber

В забързаното и динамично ежедневие хората все повече имат нужда от спокойствие. Басейните и спа помещенията в еднофамилните къщи се превръщат в предпочитан начин за почивка, докато при туристическите обекти те са задължителен елемент за предоставянето на първокласна услуга на клиентите.

Независимо от причината за решението да се изгради басейн или спа център, то трябва да бъде обмислено добре и да включва правилно подбрани системни решения, които да са гаранция за бъдещата им безпроблемна експлоатация. Поради спецификата на проекта винаги трябва да се имат предвид няколко основни проблема, с които инвеститорът може да се сблъска при неправилен избор на материалите и неспазването на задължителните стъпки при изпълнението.

Weber

Течове. Бетонната конструкция на основата сама по себе си не е достатъчно добра хидроизолация. За да функционира добре един съвременен басейн или декоративно езеро, е необходимо наличие на доста комуникации – люкове, вградено осветление, тръби за източване и пълнене, анкерирани стълби, филтърни системи и др. Затова за хидроизолацията на тези системи се препоръчва използването на специализирани продукти, тъй като обикновените не биха издържали дълго на натоварването.

Отлепяне на плочки. Стандартните лепила и фугиращи смеси за плочки не са разработени, за да издържат на толкова голямо хидростатично натоварване, термално разширяване и свиване и не могат да издържат на употреба в басейни.

Уронване на фугите и компрометиране на цялостния вид на басейна или спа центъра. Водата в басейните се третира с агресивни химикали, които много бързо биха унищожили и компрометирали строителни продукти, създадени за домашна и непрофесионална употреба.

Ремонтът на един басейн или спа център е скъпо начинание и целта на съвременното строително инженерство е той да се случва колкото може по-рядко. Затова е важно технологията и правилните продукти да се познават. Weber предлага високоефективна гама от хидроизолации, лепила за плочки, фугиращи смеси и епоксидни продукти, които са специално разработени за плувни басейни и спа центрове.

WeberНай-сигурният начин за предотвратяване на водни загуби е полагането на подходяща за съответния обект хидроизолация. Тя е от първостепенно значение за дълготрайната експлоатация на обекта. При басейни и помещенията в спа центровете подходящата хидроизолация е weberdry SS-10. Тя е двукомпонентна, на циментова основа, с висока остатъчна еластичност. Има гъвкава структура и е устойчива на температурни разлики. Цялата хидроизолирана повърхност трябва да бъде покрита с поне два последователни слоя еластична хидроизолация, като се изчаква изсъхването на всеки слой.

Преди да хидроизолираме, обаче, не трябва да се забравя грундирането в зависимост от основата. За порьозни основи например, се използва дълбокопроникващ грунд weberprim 801. Всички ъгли на басейна или спа центъра трябва да бъдат подсилени с хидроизолационни ленти или маншети.

WeberВодата в басейните създава значително налягане върху дъното и стените. При изпразване на басейна тежестта на околните земни маси оказва противоположно по посока въздействие. Тези процеси разрушават обикновените циментови лепила и фугиращи смеси. Затова е важно при полагането на крайното покритие да се избере правилно лепило за плочки и фугиращи смеси.

Weber препоръчват използването на специални лепила, които доказано издържат на водния напор. Продуктът webercol екстра флекс е силно еластично лепило за плочки с клас C2 TE S1. Отличава се с отлично сцепление, дори при неабсорбиращи плочки и основи. Високата остатъчна еластичност го прави устойчиво на замръзване, постоянно мокрене и големи температурни амплитуди.

WeberЗа да предпазите фугите от агресивните химикали, с които обикновено се почистват басейните и спа центровете, избягвайте фугите на циментова основа. Подходящи за подобен тип проекти са епоксидните фуги, които са устойчиви на химикали и абразиви. Продуктът weberepox easy е двукомпонентна епоксидна фуга, отличаваща се с висока механична якост. Тя не задържа замърсявания, мразоустойчива е, устойчива на химикали и абразиви, и е водоотблъскваща.

Открийте още строителни решения на корпоративната интернет-страница на Weber.

Сен-Гобен България

В България Saint-Gobain е представена от направленията Ecophon, Isover, Rigips, Weber и представителствата Glass, Formula и PAM. Компанията разполага с два завода на територията на страната и има 96 служители.

Прочетете също: