pixel

Проектират модулна дървена система за създаване на достъпни жилища

HA-HA

HA-HA, в партньорство с BIK Bouw и Wooncompas Housing, ще изгради четири социални жилищни блока за общността на Ridderkerk, близо до Ротердам, Нидерландия. Проектът използва материали от съществуващия социален жилищен комплекс, построен през 50-те години на миналия век, и прилага иновативна модулно-дървена система за създаване на устойчиви жилища, ориентирани към човека. Планира се старите сгради да бъдат разглобени, а компонентите им да бъдат използвани повторно и интегрирани в новото строителство, което ще увеличи броя на достъпните жилища с 13%.

За да се постигне известна степен на кръговрат, HA-HA създаде каталог с елементи за многократна употреба. Примери за това са рамките на прозорците и вратите, които ще се превърнат в обществени саксии и места за сядане, и тухлите, които ще се използват повторно за ландшафтни пътеки. При разработката на Rembrandtweg Ridderkerk бетонната структура и мазето на съществуващите сгради също ще се използват повторно като основа за новите модулни единици. Проектът работи в границите на първоначалния терен на четирите сгради.

HA-HA

В проекта е използвана сглобяема модулна дървена система, разработена от BIK Bouw. Двата различни типа модули са проектирани с размах от 7,8 метра, за да съответстват на конструктивните параметри на повторно използваното мазе. Модулите ще бъдат сглобени извън обекта, включително мокрите стени и водопроводната инсталация, и след това транспортирани до мястото. Това е енергийно ефективен тип строителство, който допринася за достъпността на проекта.

Жилищните блокове са свързани с мрежа от външни алеи. Повдигнатите тротоари създават възможност всеки апартамент да разполага със собствена тераса, което цели да увеличи възможностите за връзки между съседите. Проектът ще допринесе за биоразнообразието в района чрез интегриране на места за растения и животни и чрез включване на зелени покриви, които да се използват за регенериране на вода и производство на енергия.

HA-HA

Строителството на Rembrandtweg Ridderkerk е планирано да започне през 2024 г. HA-HA Design and Development, по-рано HUM Design & Development, е холандска архитектурна фирма, специализирана в проектирането и разработването на иновативни жилищни решения и устойчиво повторно използване.

Снимки: HA-HA

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: