Двустайните жилища още са хит на българския имотен пазар

dvustaen apartament

През последните 10 години, когато имаше криза на имотния пазар, а и след нея, двустайното жилище остава най-предпочитано за българина като разпределение, възможност за покупка и управление на имота. Това посочва статистиката на НСИ.

Подобни домове традиционно се обзавеждат с нискобюджетни мебели, най-често без библиотеки, но не са лишени от удобства. Трайният интерес на българина към този тип малко жилище е и заради това, че поддръжката му изисква по-ниски разходи. Когато се купува с инвестиционна цел, българинът си прави сметката, че малките жилища се отдават по-лесно под наем.

Според данните на статистиката около 42% от новите жилища в сградите, въведени в експлоатация през последните 10 години, са двустайни. Веднага след тях следват тристайните, които са около 32%, едностайните – около 12 на сто, четиристайните – 8%, и с 5 и повече стаи – 3%.

Ако съпоставим тези данни, които са усреднени за последните 10 години, с данните за 2014 г., резултатите са близки. Миналата година на първо място сред новопостроените жилища отново са двустайните с дял от 41%, тристайните са 27%, едностайните – 16%, жилищата с четири стаи – 10%, а тези с пет, шест и повече запазват равнищата си от три процента.

Статистиката показва, че единствено при 4-стайните и едностайните жилища има леко увеличение на дела, съобщава trud.bg. Много строителни предприемачи напоследък отбелязват, че заради засиленото търсене на жилища с повече стаи се налага да променят в ход проектите си, за да увеличат в строените от тях сгради дела на апартаментите с повече стаи. Но въпреки това двустайните жилища все още преобладават, тъй като имотният пазар далеч не се състои само от нови жилищни сгради. Може би ще минат десетилетия, преди дяловете на различните по големина жилища да се променят съществено поради големия сграден фонд в България.

През последните години в новото жилищно строителство под двустаен апартамент най-често се разбира дневна с кухненска част и отделно спално помещение. Разликата с двустайните жилища в съществуващия сграден фонд е тази, че там най-често кухнята е в отделно помещение.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: