Париж помага на София за историческите квартали

istoricheski-kvartali

Меморандум за сътрудничество с кмета на парижкия район „Маре“ Пиер Еденбом подписа в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова. Кметът на известния парижки район „Маре“ е на посещение у нас с делегация от Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Сътрудничеството е договорено на среща, състояла се в Париж по-рано тази година между кметът Фандъкова и градоначалника на френската столица Ан Идалго. Основната цел на сътрудничеството с Трети район на Париж, един от най-красивите централни райони на Париж, е по линия на създаването на модел и проект за възстановяване духа района около Женския пазар в район „Възраждане“, знаков за столицата, посочи пред журналисти кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че във „Възраждане“ през последните години са възстановени 44 стари сгради, 27 от тях паметници на културата. Задача на общината по думите на кмета е да подпомага собствениците на стари сгради чрез създаването на конкретен план.

За целта експерти от Париж още през есента ще бъдат в София на семинар по темата, посочи Фандъкова. Тя подчерта, че амбициите са насочени към връщане на стария дух на район „Възраждане“.

Според Фандъкова е важно, че в усилията си общината има подкрепата на Министерството на регионалното развитите. По думите на кмета се обмисля по новата ОП „Региони в растеж“ да се отдели специална мярка за безвъзмездно, частично или цялостно финансиране на енергийно обновяване и възстановяване на стари сгради.

В това отношение район „Маре“ /в превод „блато“/, известен със сградите си от от XVI и XVII век, има много добър опит, посочи Пиер Еденбом, кмет на района от 40 години. Той каза, че още през 1962 г. е създаден специален закон, който чрез данъчни облекчения за собствениците, подпомага съвместната работа на държава и община за реновирането на старите сгради, като например музея на Пикасо.

При посещението си на Женския пазар видях „Маре“ преди 40 години, каза Еденбом.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: