pixel

Дървена конструкция като платформа за наблюдение

Clifford’s Tower

В сътрудничество с организацията English Heritage и архитекта Мартин Ашли, специалист по опазване на културното наследство, базираната в Лондон архитектурна компания Hugh Broughton Architects успява да извърши изключителна реставрация. Кулата Клифърд в Йорк, Северна Англия е последната останка от замъка Йорк. Историята на замъка датира от 1068 г. по времето на Уилям Завоевателя. В продължение на векове кулата е била стража и основна база на замъка Йорк. В допълнение към различните реставрационни дейности, зидарията е почистена, а изгнилите дървени подпори са премахнати – кулата получава дървена платформа за наблюдение. Така се открива впечатляваща гледка към града и същевременно се подчертава специалният характер на сградата.

Clifford’s Tower

Преддверие и стълбище

В подножието на хълма, на който се намира сградата, е изградено ново преддверие. Пейките приканват посетителите да се задържат. В земята е издълбана хронологична линия, извита като пейките, която информира за важни исторически дати. Нагоре по хълма води стълбище, разположено централно към входа. Три малки места за почивка – две вляво и едно вдясно – предлагат възможност за отмора по време на изкачването.

Дървена конструкция с окачени стоманени пътеки

Вътре посетителите откриват голяма изложбена зала, в която конструкцията на дървения покрив се крепи на четири опори. Стоманени пътеки са окачени на конструкцията и до тях се стига по стълбище. На горното ниво посетителите могат да стигнат до покривната тераса от западната или източната стълбищна кула. Оттук се открива панорамна гледка към града.

Големият квадратен покривен прозорец не само насочва дневната светлина към вътрешността на кулата Clifford’s Tower, но и позволява визуални препратки между различните нива.

Clifford’s Tower

Свободно стояща палуба за наблюдение

Дървената конструкция стои свободно върху бетонен под. Четири дървени подпори носят покривната палуба, която защитава вътрешната каменна структура, историческата зидария на кулата и пресъздава горното помещение. Пътеките и стълбите, изработени от лек метал, са прикрепени към гредите с помощта на закачалки. Разстоянието между дървените парапети и балюстрадите от телена мрежа е максимално намалено, за да се запази възможно най-прозрачен вид.

Това, което изглежда толкова филигранно, е прецизна работа при изпълнението. Четиринайсет огромни дървени секции на рамката и над сто свързващи греди, някои от които с дължина над девет метра, са вдигнати в кулата Клифърдс с помощта на 200-тонен мобилен кран.

Снимки: Dirk Linder

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: