pixel

Проектът „Набуко“ е пред провал

набуко

Източник: trud.bg

Считаният за приоритетен за Европейския съюз газопровод „Набуко“ може напълно да се провали, след като австрийската компания ОМВ обяви вчера, че няма да има каспийски газ за тръбата.

ОМВ е най-големият акционер в проектната компания „Набуко газ пайплайн“, в която България участва чрез Българския енергиен холдинг с 16,66%. Същите дялове имат румънската „Трансгаз“, унгарската МОЛ и турската „Боташ“. 9 на сто притежава „Газ дьо Франс“.

В съобщението си ОМВ обясняват, че международният консорциум „Шах Дениз 2“, който стопанисва едноименното азербайджанско находище, е предпочел вместо по „Набуко“, газът да стига до Централна Европа през Трансадриатическия газопровод (Турция – Гърция – Албания – Италия), в който акционери са швейцарската Axpo, норвежката „Статойл“ (участва и в „Шах Дениз 2“) и германската Е.ОН.

Пред „Труд“ представители на водещия акционер в Шах Дениз 2 – британската BP, коментираха, че официално решението на консорциума ще бъде обявено в петък, но не отрекоха идващата от ОМВ информация. От самата ОМВ обявиха, че смятат да играят роля в „осигуряването на диверсификация на доставките на природен газ в бъдеще“.

По план „Набуко“ трябваше да започва от българо-турската граница, да преминава през Румъния, Унгария и да стига до Австрия. България се надяваше дори да получи европари, за да финансира с тях изграждането на българо-турската газова връзка.

Газопроводът се считаше и за главна алтернатива за доставката на различен от руския газ в България.

В момента над 85% от синьото гориво у нас е внос от Русия. Страната ни все още няма газови връзки със съседните страни, по които да получава алтернативен на руския газ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: