pixel

Спукването на зеления балон в Испания

зелена енергия

Източник: greentech.bg

Производителите на вятърни турбини в Испания уволняват работници, а фермерите, които са инсталирали слънчеви панели на фермите си, са изправени пред банкрут. Политиките за стимулиране се стовариха като брадва върху дълго глезения сектор на зелената енергия. Очакват се и още намаления на тарифите това лято.

Държавните субсидии за производителите на зелена енергия вече спаднаха с между 12 и 40 на сто средно за последните няколко години, според индустриални анализатори. Те могат да спаднат с още 10-20 процента при новата реформа на енергийния сектор, която се очаква към средата на юли, според испанските медии.

Сумата, „отнета“ по този начин от сектора на възобновяемите енергийни източници през последните пет години, възлиза на повече от шест милиарда евро, казва Серджо Ото, главен секретар на икономическата група Renewables Foundation. „Само в  производството на вятърни турбини вече сме загубили 20 000 работни места, а в сектора на слънчевата енергия са може би повече“, каза той.

В основата на проблема е дефицит от повече от 26 милиарда евро на енергийния пазар в Испания. Той е породен от субсидиите, предвидени да покриват разликата между разходите за производство на електроенергия и цената, плащана чрез сметките на потребителите. Този дефицит се дължи на факта, че през годините правителството задържаше цените на електроенергията на определени нива, които са поносими за потребителите, но не покриват разходите за премиите на ВЕИ производителите. Но дали зелената енергия е виновна? „Ние все още сочим възобновяемите източници като един-единствен виновник за този дефицит,“ казва Ото.

В средата на миналото десетилетие, когато икономиката се радваше на силен растеж, Испания постави горна граница на цената на зелената енергия и възприе подход на „доста щедри субсидии“, казва Карлос Гарсия Суарес, експерт в сектора при IE Business School. Държавната помощ засили апетита на „инвеститорите“ и доведе до „бум“ на вятърната и соларната енергия, правейки Испания световен лидер в бранша, заяви Суарес. Сега обаче не само субсидиите се намаляват, но и са изрично забранени новите нови проекти. Това по думите на Суарес, е „доста необичайно“. Въвеждането със задна дата на някои от намаленията постави под въпрос надеждността Испания за инвеститорите, добавя той. „Не зная защо някой би искал сега да вложи дори само един цент в сектора в Испания“, казва водещ инвеститор, пожелал анонимност, пред Ройтерс. Пак според него някои от големите ВЕИ проекти в страната са пред банкрут.

В действителност редица инвестиционни фондове, които са заложили на ВЕИ сектора в Испания, сега пращат страната на международен арбитраж. Има и политически натиск – основно от САЩ, където са базирани част от фондовете, вложили пари в испанските ВЕИ, и сега испанското правителство е несигурно как да разреши проблема.

„Дадохме прекалено много субсидии“, смята Родриго Исурсун, специалист по енергетика при „Еколози в действие“ – асоциация, която също критикува радикалната промяна в политиката, откакто икономическата криза удари Испания през 2008. „Сегашната политика е зловредна, тъй като секторът съзряваше и беше близо до положението, когато ще стане конкурентен, без да има нужда от никаква помощ, но изведнъж всичко напълно се срина“. Всичко това, разбира се, не включва и дума относно въздействието на тези ходове върху борбата срещу изменението на климата.

Инвеститорите във вятърните турбини вече не виждат страната като привлекателна, казва Хейки Вилщедт Меса, директор в местната ветроенергийна асоциация AEE. „Вече се съдим в испанските съдилища“, посочва Мигел Анхел Мартинес-Арока, президент на Anpier – обединение на испанските соларни производители. Секторът „едва оцелява след толкова много  намаления”, казва той.

Неговата асоциация започна кампания, която цели да подчертае неизвестните жертви на новия режим на строги икономии: хората, които са вложили спестяванията си в слънчеви панели и разчитат на субсидиите, за да си възвърнат парите,както и да подпомогнат финансирането на пенсионирането си. „Има около 55 000 лица, дребни спестители, много фермери и животновъди, професионалисти, семейства и малки предприятия, които просто са повярвали на това, което държавата им каза, а то беше – инвестирайте в слънчева енергия,” казва Мартинес-Арока.

Сега повечето от тях са съсипани, а на държавната политика гледат като на „мошеничество и измама от страна на държавата“.

Последствията са даже още по-мащабни. „Дългът на сектора на слънчевата енергия към банките с вече 20 млрд. евро“, според Мартинес-Арока. А банките в Испания едва ли са в състояние да издържат на още един удар, след като вече им се наложи да вземат над 41 млрд. евро от европейска кредитна линия за рекапитализиране на балансите си, претоварени от лоши кредити след срива на пазара на недвижими имоти през 2008.

Причината, според неотдавнашен анализ на Ройтерс, се корени в това, че „цената на субсидиите не беше изцяло прехвърлена на потребителите, защото това щеше да доведе до безпрецедентно повишаване на цените“. Подобна ситуация би довела до масово обществено недоволство. Подобен е сценарият в Германия, където натоварването на потребителските сметки с „добавка за зелена енергия“ доведе до трудно търпим растеж на цените на тока и това породи вълна от протести сред обществото броени месеци преди предстоящите избори в страната.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: