pixel

Строителството на “Южен поток” започва тази година

южен поток

Източник: 24chasa.bg

„Газпром“ чака през септември проектът „Южен поток“ да получи разрешение за строеж на българска територия. След това ще се обявят търгове и до края на годината изграждането ще започне. Това каза вчера на кръгла маса Александър Сиромятин, генерален мениджър на проекта.

„Южен поток“ е приоритет за нас, заинтересовани сме от строителството му. Българското правителство предприема сериозни усилия за осъществяването му, се казва в приветствие до форума на министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

От името на министерството на транспорта мога да кажа, че сме готови за началото на стоителството на „Южен поток“. Надявам се, че този проект ще бъде реализиран скоро, каза министър Данаил Папазов.

До дни пък ще започне общественото обсъждане на оценката за въздействие на околната среда. То ще се прави във всичките 37 общини, през които минава тръбата. Ще отговорим на всички въпроси на гражданите, включително и на тези за шума от приемния терминал, който ще бъде при Галата, каза още Сиромятин.

Проектът е на стойност 16,5 млрд. евро. Около 10 млрд. ще струва полагането на четири тръби на 1500 м дълбочина по дъното на Черно море. Това се прави за първи път при строителството на газопоровод, добави той.

3,3 млрд. евро ще бъдат инвестирани в трасето на българска територия. При Варна ще е приемният терминал, на наша територия ще са и три от 8-те компресорни станции. Сиромятин каза, че при строителството ще се разчита на български компании, още повече че „Газпром“ иска да стимулира икономиката на страната ни.

Първата морска тръба ще бъде положена до края на 2015 г., дотогава ще трябва да бъде готов и сухопътният участък през България и в края на 2015 г. да започне транспортирането на първите 15,5 млрд. куб. м газ към Труция, Гърция и Македония. Поетапно количествата ще се увеличават и до 2016 г. газ ще стига до Италия, а към 2018 г. до цяла Европа. Запълването на целия капацитет от 63 млрд. куб. м се планира за 2018-2019 г.

Не сме конкуренти с „Набуко“, каза още Сиромятин. Дори през България трасетата на двата газопровода били паралелни.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: