pixel

Проект за най-тихата метростанция в света

metro

Когато си мислите за метростанция едва ли точно думата „тишина“ ще изплува в съзнанието ви – с огромния подземен и пешеходен трафик шумът наистина е в доста високи норми. Въпреки това, базираното в Лондон Variant Studio представи своя проект за конкурса за дизайн на новата метростанция Новопеределкино в Москва, Русия. Предложението не успя да спечели конкурса, но е едно от петте отличени от журито.

Използвани са триизмерни панели с форми на пирамида и призма, а стените и покрива на станцията действат като акустични и звукови абсорбатори, като с това се предотвратява отразяването на звуковите вълни и получаването на ехо. Панелите са направени от огнеупорна пореста керамика и не само абсорбират шума, но също служат и за визуално насочване на пътниците към метро платформите, изходите и посоките на влаковете, съобщава arhitektura.bg.

Входните зони и мястото между павилионите следват същата концепция, основана на простота и звуко-абсорбиращи елементи. Отвън е предвидена зелена стена от добре оформени храсти, които абсорбират 40 децибела шум от околните пътища.

metro

hafdhafdh

metro

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: