ЕК си иска обратно 28 млн. евро за ВЕИ

vei

Европейската комисия води наказателна процедура срещу България за 28 млн. евро, които са използвани за изграждане на ВЕИ-та – фотоволтаични и вятърни паркове. Това каза пред “24 часа” министърът на земеделието Десислава Танева.

Комисията смята, че те са получили двойно финансиране – един път от Програмата за развитие на селските райони и втори път през цената на тока, в която са калкулирани тези инвестиции.

Танева каза, че първата фаза на наказателната процедура е преминала, тя е била нещо като помиряване. Тъй като това не е постигнато, се отива на втора фаза – арбитраж.

Заплахата на ЕК е, че субсидирането на тези проекти няма да бъде признато като допустимо и 28 млн. евро ще бъдат приспаднати от бъдещи плащания по програмата. България пък настоява това да не се случва с мотив, че се вземат мерки да се предоговорят сключените договори за изкупуване на тока на преференциални цени. Целта е субсидията да се приспадне от признатите инвестиции и дори ВЕИ-та да връщат вече платени пари за скъпо изкупена еленергия.

По Програмата за развитие на селските райони са реализирани около 350 проекта за ВЕИ-та. Те са на обща стойност близо 100 млн. лв.

Първото писмо от Брюксел за двойното подпомагане на ВЕИ-та е още от март 2013 г. След него приемът на такива проекти е спрян. Изпратени са 2 писма с отговори, проведена е и двустранна среща по въпроса. Въпреки това България не е убедила Брюксел, че наказателната процедура трябва да бъде спряна.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: