pixel

Президентът настоява за референдум за АЕЦ „Белене

президент

Източник: vestnikstroitel.bg

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ „Белене“. Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на новата учебна година в Технически университет в София.

Като президент и инженер – търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например – имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно – трябва да направим референдум. Иначе – ще нанесем удар по демокрацията в България.

Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор – запита Плевнелиев.

Правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика. Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум. Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум, каза президентът Плевнелиев, съобщи Факти.бг.

Миналата седмица изненадващо се появи мистериозен американски консорциум „Глобал Пауър“ , пожелал да изгради с частни пари атомната централа. Това стана на икономическа комисия в парламента. Премиерът Бойко Борисов, както той самият каза като мнителен човек, постави 7 условия и поръча на службите компанията да бъде проверена. Едно от условията бе също инвеститора да депозира „200 млн. евро или долара“.

В края на миналата седмица също стана ясно, че подписката за референдум е редовна. Коректните подписи са 543 639, което е над необходимите по закон 500 000 валидни подписи.

Проектът АЕЦ „Белене” бе замразен през март 2012 г. В началото на септември „Атомстройекспорт“ увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта „Белене“. Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: