pixel

Парламентът ще разпитва Семерджиев

Ангел Семерджиев

Протестиращите производители събираха жълти стотинки за енергийните монополи в специално приготвени „касички“ пред сградата на ДКЕВР. Те се заканиха, че няма да заплащат непосилните за тях такси и ще прибегнат до гражданско неподчинение, ако електроразпределителните дружества изключат централите им от мрежата. Шествието бе огласено от скандирания „Оставка“ и „Мафия“ по посока на ДКЕВР и председателя на комисията, Ангел Семерджиев.

Същевременно стана ясно, че тази седмица Народното събрание ще покани Ангел Семерджиев на публично изслушване в новосформиранта „Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР“. Все още не е ясна точната дата за провеждане на изслушването. Протестиращите се заканиха да се съберат отново пред парламента, за да се чуе гласът им по време на изслушването.

Предистория:
На 01 юли т.г. ДКЕВР повиши цената на тока с 13%. Ангел Семерджиев, председател на комисията, обяви многото нови централи от възобновяеми източници (ВЕИ) като основна причина за увеличението. До днес няма официална информация от ДКЕВР или друга държавна институция, относно броя и инсталираната мощност на тези централи!

На 14-ти септември ДКЕВР въведе „цена за достъп“ до енергийната мрежа на ВЕИ централите. Размерът й е между 10% и 39% от всички приходи на ВЕИ. Заплаща се на електроразпределителните предприятия (ЕРП) – ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про. ДКВЕР приема „цена за достъп“ за ВЕИ централи в рамките на един ден. Решението е съгласувано единствено с ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про. Това създава съмнения за наличие на картел и използване господстващото положение на електро-разпределителните дружества. Този извод се подкрепя от липсата на икономическа и техническа обосновка на „цената“. Тя не покрива реално направени разходи по управление на електроенергийната система, а пренасочва приход от ВЕИ към ЕРП.

Според Семерджиев, многото нови ВЕИ централи предизвиквали разходи за управление на енергийната система, които следва да се покриват от самите производители. Новата такса в действителност не се базира на реална услуга, а цели отклоняване на средства от производителите към ЕРП-тата. На практика се намалява тарифата за изкупуване на ток от ВЕИ, за сметка на изкуствено увеличаване на приходите на разпределителните предприятия. Оказва се, че около една трета от цената, която българите плащат за ВЕИ в сметките си за ток, всъщност отива в енергийните монополи. Благодарение на ДКЕВР и с мълчаливото съгласие на управляващите.

Загубата на 10% до 39% от приходите (преди данъци и такси) ще доведе до фалит повечето ВЕИ производители. Най-засегнати са българските компании. Те са гарантирали кредитите за ВЕИ централите, залагайки пред банките жилища, складове и други активи. От кризата са засегнати проекти за над 3 милиарда лв. По-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Финансовите институции също са губещи. Те са финансирали ВЕИ проекти за над 2 милиарда лева и в момента са изправени пред лавина от лоши кредити. Дори само да предоговорят проблемни кредити, банките ще трябва да отделят резерви и ще попаднат под специален надзор. Това ограничава възможността им да привличат евтин паричен ресурс на международните пазари. Така, банките ще раздават по-малко кредити на по-висока цена. Което ще засегне всички бизнеси в България.

Електро-разпределителните компании са единствените, които печелят от решението на ДКЕВР. Те прибират между 10% и 39% от приходите на всички ВЕИ централи. На практика, това ги превръща в „назначени партньори“ на производителите от ВЕИ – без риск и без кредити.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: