pixel

През януари 2015 г. завършват метрото до Бизнес парка

метро

Източник: vestnikstroitel.bg

През януари 2015 г. ще бъде завършено строителството на метрото в район „Младост” в София. Това каза директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев при представяне развитието на проекта „Младост 1”– Бизнес парк София”. Разширението започва от съществуващата спирка в „Младост 1” и продължава под бул. „Александър Малинов”. Първата спирка от разширението е при магазин „Деница”, втората – при „Хит”, а последната е в района на „Софийска вода“ при Бизнес парка. Заради строителството под бул. „Александър Малинов“ се налага временно той да се стесни. Ще се остави по една лента за движение в двете посоки. Подземната железница ще се изгражда чрез милански способ, това ще помогне за съкращаване на времето, в което булевардът е затворен. „Този метод е прилаган на няколко места в София и показа, че периодът до възстановяване на движението се намалява близо два пъти”, обясни Братоев. За изкопните дейности има разпореждания за горния хумусен пласт, който трябва да бъде рекултивиран. На отделни места вече са направени реконструкции на инженерни мрежи. Започнало е и фактическото изпълнение на метростанция 14, която е много тежка, с топлопроводи и канали.

„Тунелът на спирката стига от 14 до 21 метра, т.е. заема се цялото пътно платно, докато в другата част няма да е нужна организация на движението, защото е извън уличната мрежа.

Предвижда се до следващото лято бул. „Александър Малинов” да бъде възстановен. В момента той е с две платна, всяко от които има по две ленти за движение във всяко платно, а след реконструирането ще е с по три. Ще има нови настилки и тротоари и осветление, което ще бъде разположено в средата на булеварда. „В общия устройствен план в район „Младост” се предвижда да има вторичен градски център, т.е. с едно по-делово значение. Това е центърът на комплекса и затова метрото се съобразява с него”, обясни още Братоев. Той коментира, че през последните 10 години българските строители натрупаха много опит в реализацията на подобни проекти. По думите му сега вече търсят възможност за реализация и зад граница. Планира се подобни проекти да се изпълняват в Катар, Азербайджан, в Турция и в Русия, а родните компании имат възможност да участват като подизпълнители. От друга страна, много чуждестранни делегации идват на оглед на българското метро. Една от спирките, която най-много ги впечатлява, е тази на Лъвов мост. Защото преминаването на реката е наложило станцията да се изгради на дълбочина около 20 метра.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: