pixel

Граждани се стягат за втори протест на „Петрохан”

петрохан

Източник: cross.bg

Нов протест на прохода „Петрохан“ подготвят хора от региона, недоволни от бездействието на властите относно обещанията за ремонт на пътя. Около 250 души вече са потвърдили, че ще се включат в протестите в местността „Малка Бързия“ на 26 май от 14.00 ч., съобщи Дарик.

„Трябва да сме единни, да отстояваме правото си до край – правото да се движим по нормален път, спокойно и безопасно“, пише в обръщението на организаторите на протеста. Те призовават да не се пренебрегва ситуацията, да бъде оказан натиск и така се постигне желания ефект.

По информация на областния управител Ивайло Петров Министерството на регионалното развитие преговаря с фирмата изпълнител за удължаване на срока по договора. Според него не липсата на пари е причина за ситуацията.

Изоставената работа на Петрохан е по проект „Транзитни пътища V-Лот 18″ с дължина 54,2 км. На територията на област Монтана трябваше да бъдат ремонтирани 22 км, в които влизат „Петрохански проход“, „Обходен път Берковица“ и отсечката Йончови ханове – с. Благово. От тях са преасфалтирани едва около 7 км.

Изпълнител по договора, който изтича тази година, е сдружение „Алпине-Пим“, в което водеща е фирма „Пътинженеринг М“.

На 1 май недоволни граждани блокираха прохода „Петрохан“ и направиха жива верига на пътя. Блокираните автомобили, пътуващи от столицата за различни градове и села в Северозападна България, образуваха около 15-километрова колона.

До септември 2013 г. трябва да бъде основно ремонтирана 54-километрова отсечка от прохода „Петрохан“. В обекта трябваше да бъдат вложени 28 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, осигурени с държавна гаранция. Първата копка на строителството бе официално направена от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: