pixel

Превъръщат венециански остров-сметище в увеселителен парк

италия

Един остров във Венецианската лагуна, използван като депо за отпадъцим, може да бъде превърнат в огромен увеселителен парк като част от един спорен план на италианските дизайнери Zamperla.

Zamperla – компанията, отговорна за най-новите атракции на Кони Айлънд в Ню Йорк – планира да инвестира 80 милиона евро за превръщането на необитаемия остров Сан Биаджо в увеселителен парк с площ четири хектара, който ще включва 55-метрово виенско колело, скоростно влакче, други атракции и изложба, която показва историята и екологията във Венеция.

„Говорим за историята на Венеция  една от моите страсти – но ще го направим по моя начин“, казва основателят яна фирмата Алберто Замперла  пред АФП. Според него, плановете са за културна атракция, а не само „увеселителен парк“.

Изкуственият остров в момента е пълен с отпадъци от инсинератор, който е затворените през 1985 година. Замперла казва, че проектът ще включва обеззаразяване на токсичното място, което ще създаде 500 работни места.

Въпреки доброто намерение проектът вече е набрал неодобрение както сред жителите, така и сред градските власти във Венеция. И не без основание. Те се опасяват, че нарастващият брой на туристите ще смаже икономиката на града.

„Ние сме напълно против това“, казва Матео Секи от общностната организация, обявила срещу проекта. „Не критикувам идеята за обновяване на една съсипана област. Но ние не се нуждаем от повече атракции, имаме си достатъчно. Венеция има други приоритети. Нейните жители я напускат, тя вече е станала на увеселителен парк“.

Кметът на града Джорджо Орсони заяви наскоро пред Telegraph: „Възстановяването на околната среда на Сан Биаджо трябва да се случи, но това трябва да се направи с респект към града. Венеция не е увеселителен парк и всеки трябва да е наясно с това“.

Увеселителният парк, наречен „Л‘изола Сан Биаджо“, се очаква да привлича по 11 000 посетители на ден в рамките на две години. Ако не би имало  опозиция, проекти може да се реализира бързо и да бъде открит до края на 2015 г.

Жителите на Венеция вече успяха да предотвратят един голям спорен проект тази година: модният магнат Пиер Карден отменени плановете си за изграждането на футуристичен небостъргач на континенталната част от Венеция, след като не успя да събере подкрепата на местните публични органи.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: