Искат промяна на трасето на “Хемус”

transportni proekti

Девет са приоритетните транспортни проекта, които биха свързали икономически ефективно националната ни мрежа с европейската.

Главният архитект на София Петър Диков ги подреди в доклад, представен пред Българския форум за транспортна инфраструктура – организация, обединяваща учени и транспортни експерти. Техните идеи и препоръки целят да подпомогнат държавните институции в бъдещите им инвестиционни решения.

Първият приоритет, посочен от главния архитект на София, са магистрала и скоростна жп линия София-Ниш. Това е най-кратката, най-бързата и качествена връзка на България с Централна и Западна Европа, коментира Диков.

Вторият приоритет е довършване на магистрала “Марица” и скоростна жп връзка София-Одрин-Истанбул. Така българите щели да направят последната отсечка от най-важната магистрала – Лондон-Калкута, която се прекъсвала само на наша територия, съобщава 24chasa.bg.

Третият приоритет за Диков е София и Букурещ да бъдат свързани с магистрала. Това налагало преоценка на трасето на магистрала “Хемус”, което вместо между Бяла и Велико Търново в посока Търговище да премине непосредствено южно от Русе.

“В този случай магистралата се увеличава с 30 км, но свързва столиците на България и Румъния, което по всички европрограми е задължително”, обясни Диков. Оттук следва изграждане на втори мост при Русе и магистрална връзка Гюрчево-Букурещ.

Четвъртият приоритет е довършване на магистрала “Струма” по преработено трасе без тринадесет километровия тунел.

Петият приоритет – скоростна жп връзка и магистрала между Русе и Варна. Това трасе ще работи едновременно като втора част от магистрала “Хемус” и като най – кратка и ефективна връзка между Дунав (еврокоридор №7) и Черно море.

Шести приоритет – жп връзка и скоростен път София-Скопие.

Към този приоритет следва да добавим и откриването на две нови ГКПП между България – Македония – Симитли – Пехчево и Струмяни – Берово, предложи главният архитект на София.

За него седмият приоритет е строеж на магистрала “Черно море” обаче като част от Източнобалканския транспортен коридор.

Предлага се коридорът от Русе през Кърджали да се модифицира и вместо до Александруполис да стига до Солун, където е стратегическото пристанище.

Осмото важно трасе е скоростна жп връзка Елхово-Одрин и реконструкция на жп линията Карнобат – Синдел, обяви Петър Диков, мотивирайки се, че това е стратегическа линия между Турция, България, Румъния, Украйна и Русия.

Като девети приоритет Диков посочва разширение на пристанищата Бургас, Варна, Русе и Лом.

Той предложи още разработване и държавно промотиране на национални и регионални транспортни хъбове с интермодални терминали, трансферни складове и транспортни бази в София, Варна, Бургас, Русе, Лом, Стара Загора и Видин.

България има нужда от още 500 км автомагистрали и около 200 км пътища, които да ги свържат, заяви пък проф. Митко Димитров, директор на икономическия институт на БАН.

Той също е съгласен, че пътят между Велико Търново и Русе трябва да е с магистрални габарити, но без да се отрича важността и на аутобана край Шумен. Проф. Димитров обаче лансира нуждата от магистрална система между София, Тирана и Дурас като отклонение от магистралата при Дупница.

Причината е, че това щяло да осигури на България връзка с Южна Италия, която е приоритетна за развитието за Рим и може да получим сериозно съдействие от Италия.

Всички учени и транспортни специалисти говориха за спешната нужда от промяна на нормите за проектиране на пътищата у нас, тъй като сега действащите са остарели и не отразяват нарасналия трафик, увеличената скорост, тежките машини, цените за обезщетения на собственици и т.н. В новите норми ще се предвиди и нуждата от места за паркиране, категорични бяха специалистите. За целта към МРРБ се сформира работна група, която вероятно ще е готова с новите наредби към средата на 2016 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: