По морето – двойно повече строежи

chernomorie

В 100-метровата зона от брега на Черно море вече ще могат да се строят двойно повече сгради. Вместо 10% плътността на застрояване става 20%. Това решиха вчера депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това означава, че ако досега устройствените планове на селищата са допускали върху 1 декар да се застроят 100 кв. метра, в бъдеще ограничението ще е 200 кв. метра. Максималната височина ще е 7,5 метра, т.е. колкото двуетажна къща.

Проектът първоначално бе внесен в Народното събрание от правителството, но впоследствие към него със свои предложения се присъедини и ГЕРБ, чиито народни представители гласуваха еднакво с останалите депутати в пленарната зала вчера.

Без почти никакви дебати депутатите приеха и възможност търговските обекти по плажовете да се разполагат не върху 2% от активната им площ, а върху 2% от цялата, което е около 2 пъти повече. За да улеснят още повече концесионерите, депутатите гласуваха те да се категоризират и концесионната такса да се определя в зависимост от това дали плажът е близо до град, село или национален курорт. Отпада и автоматичната забрана за строителство между 15 май и 1 октомври. Занапред срокът на ветото ще се определя от общинските съвети.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: