pixel

Chaoyang Park Plaza – вдъхновение от шан шуй-живописта

shanhai

Течението шан шуй (планина – вода) в китайското пейзажно изкуство се превърна във вдъхновение за архитектурното студио MAD, което представи проект за комплекс от небостъргачи, офиси, жилищни сгради и обществени пространства, които трябва да бъдат изградени в Пекин.

Chaoyang Park Plaza ще обхваща площ от 120 хил. кв. м, а двата 120-метрови небостъргача в комплекса ще напомнят планинските изображения от традиционните китайски рисунки. Четирите офис сгради и двата жилищни блока са създадени по подобие на изображенията на речни камъни, проектирани да пресъздадат „свободата на скитането из гората“, обясняват дизайнерите.

„Чрез превръщането на характерните за класическия китайски пейзаж езера, извори, гори, поточета, долини и камъни в модерни градски пейзажи се създава баланс между високото съвременно строителство и природата“, коментират още създателите на проекта.

Chaoyang Park Plaza се намира в южната част на парка Чаоян в централния бизнес район на Пекин. Комплексът трябва да бъде завършен през 2016 г.

Единствените следи от човешки живот в художественото течение шан шуй (планина-вода) са мъдрец или неговата колиба. Шан шуй използва изтънчен фонов пейзаж, за да представи темата. Пейзажното изкуство от този период остава класическа и много подражавана китайска традиция.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: