Китай ще инвестира в пътната инфраструктура на България

пътища строителство

 България ще бъде включена в програмата за финансиране на инфраструктурни и транспортни проекти на Китайската ексимбанка, след като беше подписано споразумение за сътрудничество с Българската банка за развитие. Програмата от 10 млрд. долара е предвидена за инвестиции в страните от Централна и Източна Европа.

При посещението в Пекин зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров обсъди и специална форма за финансиране на малки и средни предприятия, в която Китайската ексимбанка да предоставя ресурс на Българската банка за развитие, без да начислява печалба.
Споразумението ще формулира широка рамка на сътрудничество между българската и китайската финансови институции и ще стимулира подкрепата и насърчаването на инвестициите в двете страни – Китай и България.
То ще даде възможност и за съвместни проекти в сектори като електрониката, машиностроенето, земеделието, хранително-преработвателната промишленост, автомобилостроенето, заяви Димитров.
„За нас е много важно установяването на сътрудничество с Китайската ексимбанка, за да може не само да финансираме съвместно проекти от взаимен интерес, но и да почерпим от нейния богат опит и практика“, коментира изпълнителният директор на Българска банка за развитие Иван Христов.
Китайската ексимбанка, със седалище в Пекин, е основана през 1994 г. Тя е собственост на китайското правителство и е под директното ръководство на Държавния съвет. Нейната основна цел е подкрепа на търговската дейност, вноса и износа и чуждестранните инвестиции на Китай.
Източник: standartnews.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: