pixel

По-малко строят в Хърватия

хърватия

Източник: fakti.bg

През юни 2013 г. обемът на строителство в Хърватия е намалял с 8.6% спрямо същия месец на миналата година. Най-силен е спадът при жилищните имоти – 16.9% за периода юни 2012-юни 2013 г. 52% от строителната продукция е в жилищни сгради и 48% в друг вид постройки.

Рецесията в строителния сектор оказва негативна тенденция върху цените на апартаментите, които продължават да спадат. През юни цените в сегмента са се понижили с 3.5% в сравнение със същия месец на 2012-а и с 5.6% съпоставено с юни 2011 г. До 2000 EUR/кв.м спаднаха стойностите в Сплит. В Дубровник средната цена на квадратен метър е 3000 EUR. Почти без промяна е стойността на жилищните имоти в Загреб. Сделки се осъществяват при средни нива от 1640 EUR/кв.м. Цените в континенталната част на Хърватия са още по-ниски. Във Вараждин средната цена на квадратен метър е 1029 EUR.

За момента влизането на Хърватия в ЕС не оказва благоприятно влияние върху пазара на недвижими имоти.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: