Плаваща слънчева ферма в Сингапур

singapur

Има редица странни идеи за плаващи слънчеви електроцентрали, но Сингапур може да бъде първата страна, която ще приложи в действителност тази концепция – плаващата слънчева ферма.

Сингапур се отличава с уникални обстоятелства, които го правят чудесен кандидат за бързото навлизане на плаващите соларни панели. Страната има изключително висока гъстота на населението (# 2 в света по отношение на гъстота на населението ), ограничена земя и дори ограничени покривни пространства, но пък доволно много водни ресурси, върху които да „плесне“ няколко слънчеви ферми.

Планът е на Националната агенция по водите в Сингапур и Обществения съвет на комуналните дружества (PUB). Той предвижда на вода да бъде пусната плаваща система за слънчева енергия (плаваща слънчева ферма). Соларният парк ще бъде изграден на язовир Тенгех. Заедно с няколко местни покривни проекта за слънчева енергия той ще осигурява електричество като за около 1000 местни домове.

Строителството на проекта се очаква да започне този месец. Проектът за плаваща слънчева ферма всъщност е одобрен още през 2011 година. Не е ясно какво е забавило реализацията му, но без съмнение този драматичен спад в цените на слънчевите панели през последните няколко години ще помогне на реализацията на такива проекти и ще ги направи много по-достъпни и конкурентни.

Що се касае до съответния екологичен ефект от соларните панели върху водното пространство, авторите на идеята са категорични, че резултатите ще са все положителни. Проектът даже ще донесе някои желани странични ефекти. Той ще намали загубата на вода от изпарение и се очаква да намали растежа на водорасли.

Но един от най-големите предимства на проекта без съмнение остава това, че няма да изисква използването на земя – много ограничен и скъп ресурс.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: