Пътят от София до морето се удължава поне с 1 час

putni-remonti

Второ лято от София до Бургас ще може да се пътува изцяло по магистрала. Изминаването на 360 км по “Тракия” обаче и тази година ще отнема повече от обещаваните 3 часа (с разрешената максимална скорост от 130 до 140 км в час за някои участъци и без да се спира). През лятото по старата част на аутобана ще има поне 5 участъка в ремонти и там максималната скорост ще падне на 70, а на места – и на 40 км в час.

Така пътят от столицата до морето става поне 4 часа. Дългоочакваното преасфалтиране на три участъка по “Тракия” в много лошо състояние ще започне най-късно през юли. Ще продължи и работата по два от виадуктите на магистралата.

Първото препятствие ще е веднага след излизането от София. Там ще се ремонтират около 4 км преди отбивката за Вакарел. Едното платно на магистралата ще бъде затворено и движението ще е само в другото. След тунела “Траянови врата” и в момента има намаление на скоростта при преминаването на виадуктите на 61-вия и 67-ия километър. И на двете съоръжения сега се ползва само едното платно, ограничението на скоростта е 40 км в час. Камионите над 12 тона пък минават по обходен маршрут, който забавя пътя им поне с половин час.

Пътуването към Бургас през лятото допълнително ще се затрудни от предстоящото преасфалтиране на 27 км от пътния възел “Калугерово” до Пазарджик. Там асфалтът и сега не позволява максималната скорост и има ограничение от 70 км в час. Когато обаче цялото движение бъде вкарано само в едното платно, скоростта ще е 40 км в час. Само това препятствие ще забавя пътуването с около 15 минути.

“Договорите с фирмите, които ще ремонтират старите участъци на “Тракия”, ще бъдат подписани всеки момент. В тях ще има клаузи, че трябва да се осигури максимална пропускливост на пътя в петък следобед и в неделя следобед”, каза шефът на пътната агенция Стефан Чайков. Това означава, че тежките машини няма да работят в петък и неделя следобед и така няма да утежняват движението.

След като излезе от Пазарджишка област и навлезе в Пловдивска, шофьорът ще може да надуе газта. Но само след около 50 км го чака нов ремонт – на отсечка от 14 км край Пловдив. Оттук до Бургас пътят вече е в добро състояние. Летуващите в Слънчев бряг обаче ще се сблъскат с още едно препятствие – това лято ще се ремонтират 28 км от трасето Миролюбово – Каблешково – Ахелой.

И влакът до морето пътува с час повече

Всички влакове от София през Пловдив и Карнобат до Бургас и Варна пътуват с 65 минути повече спрямо годишното им разписание. Причината е, че композициите ползват обходни маршрути заради ремонт на линията Пловдив – Бургас, съобщиха от “Холдинг БДЖ” пред “Труд”. Според разчетите рехабилитацията трябва да приключи в края на тази година.

Това не е единственото направление, по което пътуването с влак трае по-дълго. Участъкът между Септември и Пловдив се изминава за 35 минути повече. Заради ремонтите скоростта на влаковете по трасето е намалена от 100-130 км на 60 км в час. Между Стара Загора и Нова Загора пътуването се е удължило с 25 минути.

Заради реконструкцията на гарата в Димитровград пътниците от Пловдив към града повече от година се прекачват от електрическа мотриса на дизелова. Така пътуването в едната посока се удължава с 5 минути, а в другата – с 10 минути.

По четири направления хората трябва да слизат от влака и да се качват на автобуси заради ремонти. Прекачване има от Нова Загора през Ямбол до Зимница за всички влакове. Според първоначалните разчети това ще продължи до 2 юни, но има вероятност ремонтът да се забави.

Пътниците на пет бързи и осем пътнически влака трябва да ги сменят с автобус в участъка от Долно Езерово до Бургас. Това ще продължи до края на май. Дотогава прекачване ще има и за всички пътнически влакове, които по принцип минават през отсечката Смядово – Комунари. Същото важи и за участъка от Трявна до Дъбово, който в момента се минава с автобус. По план това ще продължи до 13 август.

Пътниците по международната линия от Букурещ до Истанбул също трябва да сменят влака с автобус в участъка между Горна Оряховица и Димитровград.

300 км пътища се преасфалтират

Поне 300 километра пътища извън магистралите ще се рехабилитират през това лято. Парите за ремонтите бяха отпуснати от държавния фонд “Региони”.
Пътят гара Бяла – Ценово в Русенско например ще бъде затворен това лято за ремонт. Отсечката е утвърдена като временен обходен маршрут, преди да започне рехабилитацията на пътя Велико Търново – Бяла – Русе.

Пътуващите от София за Варна трябва да имат предвид предстоящото обезопасяване на южния вход на Велико Търново, където са т.нар. Присовски завои. Движението през участъка ще бъде спирано периодично. С разрешение на Агенцията по горите там ще бъдат изсечени 300 куб.м дървесина за по-добра видимост.

В Смолянско цяло лято ще се правят ремонти на ключови отсечки. Продължава работата по единствената шосейна връзка на региона с вътрешността на страната – пътя Смолян – Асеновград, станал известен като Пътя на смъртта. Той е много натоварен, тъй като транспортът в Средните Родопи е само на колела. Пътят се ремонтира от 2009 г. до сега. Рехабилитацията се проточи заради липса на средства. По проект трябва да се ремонтират три тунела, 12 моста и водостоци и 48,6 км асфалт по трасето от Асеновград до Чепеларе. Тази пролет се прави и отсечката от Асеновград до Бачково.

Започва ремонт на пътя от Чепеларе до смолянското с. Соколовци, включително и на прохода Рожен. Той е от най-натоварените второкласни пътища в страната с 4300 коли на денонощие.
“В момента се прави план за организацията на движението по време на ремонта, но при всички случаи ще има почасово спиране, а ако се наложи – трафикът ще се пренасочва през Пампорово”, каза областният управител на Смолян Димитър Кръстанов. Заради ремонт на пътя ще се спира почасово движението и по пътя Пампорово – Стойките през лятото.

Проблеми ще имат и дъновисти

Ремонтът на 7-километров участък от Сапарева баня към Паничище до известния пасаж Скалите ще започне до края на юни и ще продължи поне до зимата, обявиха от община Сапарева баня. Това означава голям тормоз за дъновистите и хилядите туристи, които посещават през лятото Седемте рилски езера. В почивните дни по пътя минават до 1000 души дневно.

Ще трябва да се прави временна организация за движението на стотиците коли, бусове и рейсове. Има и резервен вариант, който се ползваше допреди 12 години основно от дъновистите. Те се качваха по шосе от Говедарци до хижа “Вада” и след това пеша до лагера си при старата хижа “Седемте езера”.

1,1 млрд. лв. в нова жп мрежа

Жп ремонти за 1,1 млрд. лв. текат в момента, съобщиха от Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Парите за рехабилитацията идват от капиталовия трансфер от бюджета, от инфраструктурни такси и от еврофондовете.

Най-много средства за ремонтите са осигурени от оперативна програма “Транспорт”. Става въпрос за близо 1,04 млрд. лв. Те са за три големи проекта. Най-напреднала е рехабилитацията на жп линията от Пловдив до Бургас. С други 343 млн. лв. се прави реконструкция и електрификация на релсите от Първомай до Свиленград. 307 млн. лв. ще отидат за рехабилитацията на участъка от Септември до Пловдив.

Над 25 млн. лв. са за ремонт на линията между София и Мездра. Други 20 млн. лв. са за участъка между гарите Плачковци и Кръстец, а също и за реконструкция на гара Кръстец. 14 млн. лв. ще отидат за ремонта на участъка между гарите Кръстец и Радунци. И за двете отсечки има готови проекти, но работата още не е започнала.

По-бързо по 56 отсечки

В 56 отсечки по жп мрежата скоростите на движение на влаковете са се увеличили след направени ремонти, съобщиха от Национална компания “Железопътна инфраструктура”. От данните обаче става ясно, че времетраенето на пътуването по някои направления се е свило само с между 4 и 9 минути.
Например пътуването между Хитрино и Плиска е с 9 минути по-кратко. Влаковете изминават участъка от Зверино до Мездра за около 5 минути по-малко. Пътуването с жп транспорт ще стане значително по-бързо след приключване на големите проекти, финансирани от еврофондовете. Тогава влаковете ще могат да се движат със скорост до 160 км в час.

Сменят линии на 8 места през лятото

През пролетта и лятото ще стартират още 8 проекта за ремонт на жп линии, съобщиха от Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Те ще се финансират с пари от капиталовия трансфер от бюджета и от инфраструктурни такси.

Сред планираните за ремонт обекти са жп надлезът от Русе до Подкова, участъкът между гарите Пирдоп и Антон, железният път между Захарна фабрика и Горна баня и др. Тепърва ще се избират изпълнители. Тогава ще стане ясен и размерът на средствата, необходими за изпълнението на обектите.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: