pixel

Парното в панелките става индивидуално със санирането

parno

Сред енергоефективните мерки, които ще се финансират по програмата за саниране на панелните блокове, се предвижда и промяна на инсталациите за парно в сградите. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

От сегашните вертикални щранговете ще бъдат направени хоризонтални, при което всеки апартамент ще има свой отделен топломер. Така ще се премахне сегашната система с един топломер за целия вход, при която сметките се изготвят според потреблението през предната година.

От ведомството на Павлова уточниха, че за подмяната на инсталацията ще е нужно съгласието на всички живеещи във входа, като собствениците сами ще трябва да поемат разходите за промяна на тръбите вътре в апартамента си. Програмата ще осигури само средствата за общите части, а местната топлофикация трябва да заплати за новите индивидуални измерителни уреди, тъй като по закон те са нейна собственост. При новата система сметките ще са напълно точни и и ще отразяват само индивидуалното потребление на домакинството, без да се влияят от това на съседите.

Самата програма предвижда 100% безплатно саниране само през първите две години от действието й. За кандидатствалите и одобрени по-късно ще се въвежда поетапно определен процент собствено финансиране, каза Павлова в интервю за „Труд“.

Паралелно с националната програма, която предвижда саниране на големите панелни блокове с минимум 36 апартамента, ще действа и проект за обновяване и на другите, по-малки блокове, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ (2014-2020), по който първите две години също ще са безплатни. Ще има и трета програма за саниране на еднофамилни къщи, която ще се финансира по оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020).

По всички програми ще се финансира укрепването на сградите, ако е нужно, поставяне на топлоизолация на външните стени, ремонт на покрива и подпокривното пространство, поставяне на съвременна дограма на жилищата и на общите части и промени в отоплителните инсталации, ако се налагат. Какви дейности точно ще се извършват, зависи от предписанията на специален одит на сградата, разходите за който също ще се поемат от програмата. Изборът на ремонтните фирми за големите панелни блокове ще се прави от съответната община по методически указания на регионалното ведомство, които трябва да са готови до 20 януари.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: