pixel

Едва в 4 столични квартала жилищата поевтиняха

imot

Накъде вървят цените на жилищата? Това е основният, да не кажем и единствен въпрос, който си задават купувачите. Ако тенденцията е към спад, то повечето клиенти предпочитат да заемат изчаквателна позиция, за да купят възможно най-добрия имот на възможно най-ниската цена. Ако пък цените се повишават – клиентите предпочитат да купят, за да не се окаже, че след месец или два ще трябва да платят повече за харесаното от тях жилище.

Това, което се случи през 2014 г. е, че на най-големия жилищен пазар в България – този в столицата, се отчете спад в цените единствено в 4 квартала – Овча купел, Полигона, Изгрев и Малинова долина, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Причините за спирането на обезценяването при жилищата, според анализатори са главно две. Едната е, че от близо година и половина се усеща дефицит на качествени апартаменти ново строителство, а другата – клиентите са все по-взискателни. „Много сделки не се реализират днес, защото купувачите не намират имотите, които търсят. Необходимостта от нови проекти се усеща от известно време, но през 2015-а ще се засили”, прогнозира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

Най-активни на жилищния пазар през 2014 г. бяха младите семейства, както и хора, които са продали един апартамент и искат да купят по-голям. По възраст купувачите се делят основно на две групи. Първата е на хора до 35 години, които имат постоянна работа и са на добра позиция и желаят да купят първото си жилище. Другата група са клиенти на възраст между 45 и 50 години, чиято покупка е с цел инвестиция.

Близо 15 са софийските квартали, в които през изминалите 12 месеца се отчита минимално поскъпване от 1%-2% в цената на квадратен метър жилищна площ. В тях влизат предимно райони предпочитани от масовия клиент, който търси двустаен апартамент в райони като Гео Милев, Дървеница, Редута, Релите брези.

Броят на кварталите, в които се отчита поскъпване между 3% и 4% е 16. Тук влизат някои престижни райони като Драгалевци, Витоша и центъра. В централната градска част жилищата са поскъпнали с 3% – от 882 EUR/кв.м през януари 2014 г. на 912 EUR/кв.м. в началото на 2015-а.

Почти идентична с предходната група е и бройката на софийските квартали, в които се отчита поскъпване на жилищната площ от 5%-6%. Тук влизат райони като Младост и Дружба, където е регистрирано поскъпване от 5%.

По отношение на жилищните комплекси впечатление прави, че през изминалите 12 месеца не се отчита промяна в цената на жилищата в Люлин – 558 EUR/кв.м. В Надежда, обаче се регистрира ръст от 7% и към момента стойността на квадратен метър е 580 EUR. Голяма роля за това изигра наличието на метро.

Това, което може да окачваме през тази година, е ръст в броя на сделките между 15% и 18%. До голяма степен върху това ще повлияе и намаляването на периода от обявяването на даден имот за продажба до прехвърлянето му на новия собственик. Цените ще растат, според анализатори и към края на 2015-а ще са със 7%-9% по-високи от сега.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: