pixel

ДНСК хвана блокове с незаконно надстрояване

nezakonno stroitelstvo

По разпоредена от Софийска градска прокуратура проверка е установено, че в София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки. Това стана ясно от съобщение на Върховна административна прокуратура (ВАП).

След разпоредена от институцията проверка за незаконно строителство, от ДНСК са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителства при проверени общо 4267 жилищни сгради високо застрояване, съобщиха от прокуратурата.

В резултат на възложената проверка в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са предприети действия по установяване незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ

За 3930 от проверените сгради не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкона над кота корниз 15 метра.

За 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра, съобщава dir.bg.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз.

За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощията на общинските администрации.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти.

Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.

По разпоредената от Софийска градска прокуратура проверка е установено, че в София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки.

Проверките, възложени от Върховна административна прокуратура, продължават.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: