pixel

Парк ”Странджа” отново застрашен от бетониране

park strandja

Коалицията „За да остане природа в България” заяви в съобщение до медиите, че държавата отново иска да застроява Природен парк “Странджа”.

Повод е решение на петчленен състав на Върховния административен съд от сряда, с което се връща спреният преди години общ устройствен план на община Царево.

Решението на съда идва след обжалване от страна на община Царево и настоящия министър на регионалното развитие и при пълна промяна на позицията на екоминистерството, посочват екоактивистите.

Планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк “Странджа” и Натура 2000 мрежата от защитени зони. Планът е изготвен от екип, ръководен от арх. Калин Тихолов.

Според природозащитниците новият общ устройствен план на община Царево ще улесни повторното изграждане на комплекс на мястото на “Златна перла” и на други места.

Те смятат да сезират ЕК, че причините за наказателна процедура отново са налице. Досега има три наказателни процедури на ЕК .

От Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че поддържат позицията, че наличието на общи устройствени планове (ОУП) гарантира устойчивото развитие на всяка една община.

Те уточняват, че позицията на МОСВ, изразена в становище до ВАС по отношение на решение 9482 от 25 юни 2013 г., е подписана от заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който по това време е изпълнявал функциите на министър по силата на заповед за заместване.

МОСВ дава становище, че заповедта на Министерство на регионалното развитие за одобряване на ОУП на Царево е законосъобразна и трябва да влезе в сила, информираха още от МОСВ.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: