Папазов: Всеки ден инвестираме над 1 млн. лв в транспортната инфраструктура

infrastruktura

Всеки ден се инвестират над 1 млн. лв. в транспортната инфраструктура на страната. Това показва отчетът за разплатените пари по Оперативна програма „Транспорт“, представен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти в град Сандански. По думите му за първите 114 дни на годината са платени 132,9 млн. лв. на бенефициентите по програмата.

Вече е постигнато съгласие относно бюджета и дейностите, които ще се финансират по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

„Бюджетът на програмата е почти 1,9 млрд. евро, като приблизително 70% от средствата са разпределени по равно между пътна и железопътна инфраструктура – по 673 млн. евро“, допълни Данаил Папазов. По думите му е договорен по-голям финансов ресурс за столичното метро от около 400 млн. евро, а други около 25 млн. евро са осигурени за изграждане на интермодални терминали.

„Основна цел при планирането на новия програмен период е постигането на баланс на инвестициите между железопътна и пътна инфраструктура, както и между инвестициите в Северна и Южна България“, каза още министър Папазов.

В рамките на деня бенефициентите представиха проектите, които подготвят за изпълнение до 2020 г. В събитието участваха и заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Петър Киров, директорът на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС Галина Василева, изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов, заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и др.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: