pixel

Отпадните води в ”Златните” – на 2 км в морето

prechistvatelna

Отпадните води в комплекс „Златни пясъци“ вече се отвеждат на два километра навътре в морето. Това прави община Варна първата, която изпълнява Директивата за дълбоководно заустване, каза изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Галина Симеонова при официалното откриване на новата инсталация.

Общата дължина на тръбопровода, който отвежда отпадните води, е близо 2300 метра. От тях около 2000 метра са положени на морското дъно с помощта на тежка техника и водолази. Тръбите са полиетиленови и стъклопластови.

Дълбоководното заустване на отпадните води е част от по-мащабен проект, който предвижда реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци, посочи Симеонова, цитирана от БТА.

Средствата за изграждането на тръбопровода – над 8,1 милиона лева, са осигурени от ПУДООС като кредит за община Варна.
Симеонова посочи, че заемът е с две години гратисен период и през това време общината ще може да си възстанови парите с изпълнението на целия проект, който ще бъде финансиран по оперативната програма „Околна среда 2007-2013“.

Стойността на цялостната реконструкция и модернизация на пречиствателната станция е малко над 48 милиона лева. С част от средствата ще бъде изградена около 5 километра ВиК-мрежа в съседното селищно образувание „Ален мак“.

Симеонова допълни, че предприятието финансира с 11 милиона лева изграждането на два колектора и дълбоководно заустване в община Созопол.

Тя каза още, че на ПУДООС е наложена финансова корекция от 1.1 млн. лв. за един от проектите, по които е било ангажирано – за сметище в Долни Богров, чието изпълнение вече е приключило. Според Симеонова, предприятието вече е възразило срещу наложената санкция.

По думите на Симеонова, предприятието е подпомогнало 41 общини в страната за различни проекти, свързани с управлението на отпадъците. Общата им стойност е за близо 97 милиона лева.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: