pixel

Powerhouse Kjorbo в Норвегия

norvegia

Първата енергийно позитивна сграда в Норвегия бе отворени преди дни – в Сандвика, Баерум. Предназначена за бизнес-потребители, тя е с площ 5200 кв. м. и включва две обновени сгради, обединени в един търговски oбект, който ще генерира достатъчно енергия, в рамките на своята 60-годишен живот, за да може да покрие количеството енергия, използвана за производството на строителните материали, изграждането, експлоатацията и разрушаването на самата структура.

Екип от седем компании са работили в тясно сътрудничество, за да разработят тази първа по рода си схема: Entra Eiendom, Skanska, Snohetta, ZERO, Hydro, Sapa og, Asplan Viak. Стале Рьод, председател на консорциума и изпълнителен директор на Skanska-Норвегия, обяснява: „Доколкото знаем , това е първата сграда в света, която е била реновирана до получаването на енергийно-позитивна структура. Това стана възможно благодарение на уникалното сътрудничество, което осъществихме от самото начало“.

norvegia

Двойката съществуващи сгради датират от 1980 г. и обхваща приблизителна площ от 5200 кв м. Консорциумът е монтирал на покрива им най-големия масив от соларни фотоволтаични панели в Норвегия . Той е способен да генерира над 200 000 кВтч годишно, заедно с геотермалните кладенци.

Консултантска фирма Asplan Viak вече се е нанесла в сградата. Управляващият директор на фирмата, Ойвинд Морк, коментира: „Нашата амбиция е да бъдем водеща консултантска компания в областта на енергетиката и околната среда – и аз не мога да си представя сграда, която да се вписва в нашия профил по-добре от тази. Ние се нанасяме в офис-сградата на бъдещето – енергийно- позитивна сграда с отличен вътрешен климат“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: