MVRDV обновява пирамидата в Тирана

MVRDV

През февруари проектът на MVRDV започна работа по обновяване на Пирамидата в Тирана. Възстановявайки бившия комунистически паметник, този план превръща бруталистката структура в нов център за културния живот на Тирана. Запазвайки бетонната обвивка, промяната ще отвори предверието и околните пространства, а малко селце от кафенета, ателиета, работилници и класни стаи ще проникне в обекта.

MVRDV

Разположена в сърцето на албанската столица, Пирамидата с площ 11 835 кв. м. първоначално е построена като музей, посветен на Енвер Ходжа. Тя служи и като временна база на НАТО по време на войната в Косово, нощен клуб и пространство за събития. В опит да възстановят влошената структура, младежите от Тирана са я използвали като терен и платно за графити. Дизайнът на MVRDV ще отвори радикално сградата и ще премахне допълненията от предишни ремонти, за да разкрие вътрешното пространство.

MVRDV

Използван главно от образователната институция с нестопанска цел – TUMO Tirana, проектът ще осигури безплатно следучилищно образование за тийнейджъри в нови дисциплини като софтуер, роботика, анимация, музика и филми.

Постигайки редица цели за устойчиво развитие, проектът няма да разруши структурата, но ще адаптира здравата бетонна обвивка, съгласно принципите на кръговата икономика. Външните стъпала например, ще използват каменните плочки, които първоначално са украсявали фасадата като агрегат в новия бетон.

MVRDV MVRDV

Наклонените бетонни греди ще бъдат обезопасени. Така хората ще могат да се разхождат по-сигурно чак до върха на пирамидата.

„Трансформацията на Пирамидата показва как една сграда може да стане годна за нов живот, като същевременно запази сложната си история и демонстрира, че историческите бруталистки сгради са идеални за повторна употреба.“- MVRDV.

MVRDV MVRDV MVRDV MVRDV MVRDV MVRDV MVRDV MVRDV

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: