pixel

Oсновни тенденции в устойчивото строителство и естествения дизайн за 2020 г.

Article 2

Ако сте професионалист в областта на строителството на жилища, е много важно да сте в крак с най-новите тенденции в стремежа към естественост. Клиентите ще продължат да се фокусират върху възможностите за по-добра устойчивост и намаляване на дългосрочните разходи за енергия.

Ето какво ще вълнува строителния бранш през настоящата година в глобален план:

Естествена светлина и прозорци

Експертите описват новите домове, които ще бъдат построени през 2020 г., като леки, въздушни и свежи. Проучванията показват, че естествената светлина е полезна за физическото и психично здраве. Тя повишава нивото на витамин D в организма и пряко стимулира производството на серотонин в кожата – невротрансмитера, който влияе на настроението.

Лесно е да разберем защо естествената светлина става все по-актуална за собствениците на жилища. Изборът на изобилна светлина е от полза както за здравето, така и за естетиката. Големите прозорци позволяват навлизането на достатъчно слънце и предлагат великолепна гледка околната среда.

Article 1

В допълнение, светлината в комбинация с енергийно ефективни прозорци дава възможност да се намали консумацията на енергия. От една страна, естествената светлина намалява необходимостта от включване на електрическа светлина през деня. А същевременно енергийно ефективните прозорци предотвратяват загубата на енергия, което води до по-ниски разходи за отопление и климатизация през цялата година.

Разбира се, трябва да се обърне внимание и на ориентацията на прозорците и други стратегии за осигуряване на възможно най-много естествена светлина.

Рециклирани и устойчиво добити материали

В стремежа към устойчив дизайн винтидж и рециклираните материали печелят все повече привърженици. Винтидж материалите придават на дома естествен вид, което ги прави популярен избор на стил. Най-важното е, че продуктите втора употреба намаляват въздействието на проекта върху околната среда и могат да увеличат печалбата на строителя. Архитекти и строители могат да използват рециклирана дървесина от стари постройки.

Article 3

Една от областите, в които рециклираните материали намират най-широко приложение, е подът. Собствениците на жилища ценят както непреходната стойност на дървените подове, така и екологичността при използване на рециклирани материали или такива от устойчиви източници. Ето защо използването на сертифицирана дървесина е във възход при планирането на „зелени“ проекти през изминалата 2019 г.

Article 4

Искате да разширите възможностите си и да използвате повече рециклируеми строителни материали? Помислете за корк, бамбук и рециклиран метал. Строителите трябва да обърнат внимание и на естествените изолационни материали, като например овчата вълна. Клиентите, които отдават голямо значение на устойчивото развитие, ценят възможността за използване на естествени влакна или рециклирани такива.

При търсенето на доставчици на устойчиви материали изникват и други въпроси – например къде се намира източникът им. Местоположението играе важна роля за въглеродния отпечатък на самия материал – местните ресурси са много по-добра алтернатива от тези, които се транспортират на дълги разстояния.

Сливане на вътрешни и външни пространства

Една от най-популярните тенденции в строителството на домове през 2020 г. ще бъде сливането на вътрешно и външно пространство. Зелено ориентираните собственици на жилища искат да направят дворовете си по-живи и да доближат градината до дома си. Вътрешен двор, тераса или покрита веранда добавят естествено пространство, на което обитателите могат да се насладят.

Article 5

През 2019 г. тенденциите на открито също включваха екологично озеленяване и осветление със слънчева енергия. Това показва, че собствениците на жилища искат да прекарват повече време на открито, без това да се отразява неблагоприятно на консумацията на енергия или околната екосреда. За щастие, има много креативни стратегии, които строителите могат да използват, за да отговорят на това желание.

Проектантите могат да обсъдят със собствениците на жилища кои са важните за тях функции, за да бъдат планирани в новия им дом. Една вертикална градина може да внесе флорален дизайн в дневното пространство. Вътрешният двор може да бъде изграден с плъзгащи се стъклени панели за плавна интеграция с вътрешното дневно помещение. Озеленяването в двора също може да бъде така оформено, че да се контролира оттока на дъждовните води и да се поддържа естествения живот на растенията.

Фокус върху качеството на въздуха в дома

Добрата вентилация е жизненоважна за здравето на хората, живеещи в един дом. Това е от особено значение за тези, които страдат от алергии или пристъпи на астма. За щастие, новите тенденции в жилищното строителство и дизайн помагат на домакинствата да намалят риска от замърсяване на въздуха в помещенията.

Системите за отопление, вентилация и климатизация имат съществена роля и предлагат много възможности за подобрения. Например механичните устройства за рекуперация на топлина почистват въздуха от прах, цветен прашец и замърсители. В същото време те премахват излишната влага и преместват въздух от стая в стая.

Article 6

Децентрализираните климатични системи са друга възможност. Те позволяват на собствениците на жилища да контролират температурата за всяко отделно помещение. Липсата на въздухоотводи намалява риска от неефективност и изтичане на въздух. В добавка, новите филтри могат да бъдат третирани с ензими, които разграждат алергените и неутрализират миризмите.

Добрата изолация и ефективните системи за отопление, вентилация и климатизация могат да намалят енергийните разходи и да гарантират здравето на обитателите. Следете новите технологии и информирайте клиентите си за възможностите за оптимизиране на качеството на въздуха с енергийно ефективни решения. Дългосрочните ползи често оправдават допълнителните инвестиции във фазата на строителството.

Когато става дума за строителството на нов дом, разговорът за последните тенденции е от съществено значение. Собствениците харесват най-новото, но тези дизайнерски решения предлагат много повече от красота. Строителите могат да очакват, че през следващата година все повече и повече внимание ще се обръща на устойчивите източници на материали, енергийната ефективност и здравето.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: