Още 16 къщи в Сипей са застрашени от свлачището

svlachishte

„Още къщи в кърджалийското с. Сипей могат да бъдат засегнати от свлачището, ако не бъдат взети спешни мерки“, обяви доц. Стефчо Стойнев от Минногеоложкия университет.

По искане на община Кърджали той и негови колеги направиха оглед на 10 свлачища в района. Според доц. Стойнев застрашени от движещите се земни пластове са 15- 16 къщи в южната част на Сипей, където свлачището предстои да се активицира. По преценка на специалистите решението е спешно изграждане на дренажна система, която да отведе високите подпочвени води в района. Свлачището в Сипей на този етап е обхванало около 14 декара и продължава да е активно.

Много по-голямо е движението на земните пластове в друго засегнато село – Енчец. Там през цялото село преминава пукнатина, чиято дълбочина е поне 20 метра. Според доц. Стойнев плъзгателната повърхнина в района е много голяма, а движенията на този етап са бавни. Специалистът смята, че свлачището в Енчец много трудно би могло да бъде овладяно, а препоръката е да се изгради мониторингова система за наблюдение. Спешно обаче трябва да се вземат мерки за укрепване на земните пластове в района на пътя, водещ към селото.

„Свлачището в Енчец няма връзка с намиращия се наблизо яз. „Кърджали“, беше категоричен доц. Стойнев. Той допълни, че стената на водоема, който се намира над Кърджали, е сигурна и непрекъснато е под наблюдение, съобщава 24chasa.bg.

„Екипът, който направи оглед на свлачищата, ще бъде готов с доклада си след празниците“, заяви кметът на община Кърджали Хасан Азис. Той е поискал среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознае с констатациите на специалистите и да поиска спешна намеса на държавата за разрешаването на проблема.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: