pixel

ОМВ мисли за руско „Набуко“

nabuko

Австрийската компания ОМВ обмисля да съживи проекта „Набуко“, като новият вариант на газопровода ще се захранване не с азербайджански, а с руски газ, съобщи вестник “Ди пресе“.

Според австрийското издание, което се позовава на свои източници, начело на новата компания ще застане бившият шеф на „Набуко“ Рейнхард Мичек. От самата ОМВ отказват коментар. От „Газпром“ пък публикуваха снимка от среща между новия шеф на ОМВ Райнер Зеле, Мичек и шефа на руската компания Алексей Милер.

Приоритетният за ЕС проект за газопровод „Набуко“ беше спрян през 2013 г., след като стана ясно, че за него няма достатъчно газ. По план газопроводът трябваше да доставя гориво от Каспийско море през Турция (чрез Трансанадолския газопровод) и оттам през България, Румъния, Унгария до Австрия. Заради „Набуко“ у нас беше създадена и проектна компания, която спря работа в началото на годината и беше обявена в ликвидация, съобщава trud.bg.

Начело на ОМВ от юли застава Рейнар Зеле, който досега оглавяваше руско-германската компания „Винтерсхал“. Според картата, която е публикувал в. „Ди пресе“, новото „Набуко“ ще бъде продължение на „Турски поток“ и ще започва газов хъб край турския град Ипсала.

Капацитетът на бъдещата тръба ще е около 30 млрд. куб. м и освен руски ще пренася и газ от Иран. Вестникът припомня, че една от големите цели на „Газпром“ е да заобиколи Украйна при доставката на синьо гориво към Европа и новият газопровод е една от опциите, след като в края на м.г. Русия спря „Южен поток“.

На негово място Москва договори „Турски поток“, при който тръбата под Черно море ще излиза в Турция вместо в България. В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин разговаря по темата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: