pixel

Окончателна зелена светлина за завода за боклук в София

завод за отпадъци

Столичната община окончателно получи зелена светлина за строежа на завода за боклук, след като строителната фирма „Станилов“ оттегли жалбата си във Върховния административен съд (ВАС). Това става ясно от определението на ВАС от вторник.

Така Столична община хваща последния влак за европейските пари за изграждането на завода, защото договорът с избрания изпълнител гръцкото обединение „Актор – Хелектор“ трябва да бъде сключен до края на годината, за да не се изгуби еврофинансирането. Срокът му за изпълнение е 21 месеца.

„Станилов“ участва в конкурса за строеж на завода за отпадъците в консорциум с италианската компания „Данеко“. Обединението беше отстранено още на етап проверка на техническите оферти и не беше допуснато до отваряне на ценовите предложения.

Въпреки че в търга участваха 11 кандидата, до крайната фаза останаха само два консорциума, като поръчката беше спечелена от гръцкия „Актор-Хелектор“.

Така „Станилов“ обжалва поръчката, но загуби делото с окончателно решение на ВАС през октомври.

И докато всички мислеха, че вече няма препятствие пред подписването на договора, „Станилов“ изненада всички като на 5 ноември внесе нова искова молба за преразглеждане на окончателното решение. Аргументът им беше нови доказателства, които не са им били известни в хода на процеса. Като такива бяха представени доклад на Европейската комисия за кохезионния фонд с реализираните проекти в периода 2000 – 2006 г., както и писмо от Брюксел за построения от „Хелектор“ завод с европейски средства в Кипър. Според документите от Брюксел заводът е с капацитет от 160 000 тона годишно, което е по-малко от заложените изисквания в тръжната документация.

В същото време гърците представиха документи от Кипър, според които заводът е с капацитет да преработва по 200 000 тона боклук годишно, каквито бяха изискванията в документацията.

„Станилов“ бавеше внасянето на съдебната такса от 25 лв. за образуване на делото, което трябваше да стане до 21 ноември.

От днешното определение на ВАС става ясно, че една от големите строителни компании е декларирала, че оттегля искането си за отмяна на съдебното решение още на 15 ноември, като не са посочени мотиви за това.

„Станилов“ спечели първия търг на завода за боклука, който обаче беше прекратен след като „Актор“ обжалваха в съда и пуснаха сигнал до Европейската комисия.

Междувременно, докато се точеше сагата със завода за боклука, „Станилов“ спечели търга за продължението на столичното метро до „Хладилника“, който сега се обжалва от „Адвал“.

Източник: mediapool.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: