pixel

Свлачище разруши фара край Кранево и рибарски къщи

свлачище

Източник: dnevnik.bg

Няколко десетки хиляди кубични метра земна маса са се свлекли в събота сутринта в района между курорта „Златни пясъци“ и с. „Кранево“. Това съобщи кметът на селото Румен Николов. В резултат на свличането осем души и автомобилите им са останали блокирани за няколко часа на обслужващ път в долната част на свлачището. По-късно обаче те са били евакуирани, потвърди Николов.

Според официалната информация за последиците от бедствието, няма поражения по главния път Варна – Балчик.

В резултат на свличането на земните маси напълно е бил унищожен морски фар на повече от 100 години.

Пострадали са и три рибарски каравани, намиращи се в района на свлачището. Две от тях, разположени във високата му част, са изчезнали, а трета е била полузатрупана. За щастие в караваните не е имало хора въпреки, че върху терена, засегнат от свлачището е изградено рибарско селище, а повечето от постройките в него са незаконни.

Още през зимата на тази година експерти от Геологическия институт при БАН предупредиха, че бързото топене на снега, паднал през февруари, повишеното ниво на подпочвените води, както и пораженията, които морските бури нанесоха на черноморското крайбрежие, могат да стана причина за ерозия и събуждане на стари свлачища.

Оглед, извършен в първите дни на март от специалисти на Областната администрация във Варна показа, че най-голямото свлачище у нас, което се намира в землището на с. Осеново, община Аксаково е готово да тръгне към морето. То обхващаше именно крайбрежната ивица на юг от с. Кранево по посока на курорта „Златни пясъци“, която се е свлякла в събота сутринта.
В резултат на бурните вълни през миналата зима сериозно бяха засегнати три от четирите буни (брегозащинтни съоръжения, разположени във водата), изградени по брега под свлачището. Почти напълно бе разрушена и дамбата (бетонен пояс, разположено успоредно на морската линия), по която минава обслужващ път.

По мнението на специалисти именно липса на брегоукрепителни конструкции е направил контакта на морето и ската директен, в следствие на което той отново е започнал да се свлича.

От началото на 2008 г. на територията на община Варна са регистрирани 61 свлачища, 18 от които активни. По данни на държавното дружество „Геозащита“ общата им площ в района надхвърля 33 хил. дка.

Последното мащабно активизиране на нестабилни земни маси у нас се случи през 1996-1997 г. като най-тежка беше именно ситуацията северно от Варна. Там панорамният път, който свързваше града със „Златни пясъци“, на практика изчезна, теренът на вилната зона, разположена от двете му страни, бе променен до неузнаваемост, а постройки на по няколко етажа се бяха „придвижили“ на десетки метра към морето.

Само през последните 5-6 години в различни свлачища по пътя от Варна към курортите по Северното Черноморие са вложени над 20 млн. лв. Затова в местността Св. Никола са похарчени 7.6 млн. лв., а край спирка „Писател“ – 6 млн. лв. За друго свлачище между т.нар. „дървен мост“ и курорта „Слънчев ден“ край Варна са отделени 7.5 млн. лева.

Сериозен проблем преди две години се появи на свлачището в местността „Траката“ край Варна.

Всички регистрирани свлачища у нас се водят на отчет в държавните геозащитни дружества към Министерството на регионалното развитие и благоустройството(МРРБ). Един от неговите клонове се намира във Варна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: