pixel

МИП поема трети метродиаметър и трамвая през Борисовата градина

метро

Проектът за изграждането на трамвайна линия между бул. „Яворов“ и гара „Пионер“ в столицата ще премине в правомощията на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).

Рокадата се прави заради приетите изменения в ЗУТ, които налагат на общините всички проекти на стойност над 10 млн. лв. да бъдат прехвърлени към новото министерство.

Според главния архитект на столицата Петър Диков по този начин процедурите вероятно ще бъдат забавени и е възможно дори да се стигне до загуба на финансиране.

Проектът за трамвая в момента отчита известно забавяне в процедурите. Според направените прединвестиционни проучвания неговото реализиране ще струва около 15 млн. лв.

Трасето е част от общ проект за интегриран градски транспорт, финансиран с европейски средства. В него е предвидено освен прокарване на трамвайна линия от Студентския град до Семинарията и купуване на 50 нови тролейбуса, поставяне на 600 електронни табла на спирките, монтиране на специални устройства на светофарите, които да пускат с предимство градския транспорт.

Сред другите проекти, които вероятно ще преминат към МИП, е този за новите трасета на метрото.

Източник: publics.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: