pixel

Възобновяемата енергия е най-евтиният вариант за хората без достъп до ел-мрежа

фотоволтаци

Източник: greentech.bg

Възобновяемите енергийни източници трябва да бъдат най-логичната опция за предоставяне на електроенергия за милионите хора по света, които са без достъп до мрежата. Това е изводът от скъпоструващо изследване, направено от енергийните експерти на 102 правителства и Европейския съюз.

Международната агенция за възобновяема енергия IRENA публикува доклад, с който установи, че в районите с достатъчно природни ресурси, т.е. вятърна активност и слънчева радиация, възобновяемите енергийни източници са най-евтиният вариант за разширяване на мрежата.

Базираната в Абу Даби асоциация е направила ценови анализ на пет вида енергия от възобновяеми източници. Въпреки че фотоволтаиците са класирани като най-скъпи по отношение на осреднената цена на енергията, докладът посочва бързите темпове на спад на цената на фотоволтаичната мощност през последните месеци и поощрява гъвкавостта на технологията.

Според данните на IRENA, цената на кристалните силициеви модули е спаднала с повече от 60% за две години.

Мащабните внедрявания и последващите икономии водят до намаляване на общата цена, което съчетано с модулния характер на фотоволтаиците е по-евтин вариант от дизела за много места, които нямат достъп до електроразпределителни мрежи.

Биомасата и вятърът също са посочени като по-добри опции от дизеловите генератори за местата, отдалечени от мрежата.

Междувременно неотдавнашен доклад на Световния изследователски институт подчерта факта, че фотоволтаиците, поради лекотата на транспортиране на модулите, са по-глобален пазар, отколкото вятърните турбини, които са по-трудни за транспортиране по света.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: