pixel

Общините мачкат бизнеса с такси

общини

Източник: trud.bg

Пълен хаос, местна самодейност и липса на логика. Така може да се опише практиката на общините при определянето на условията за предоставяне на услуги за бизнеса и гражданите. А местните власти администрират около 200 услуги.

Пълният хаос сред общинските услуги беше отбелязан в анализ на Световната банка за бюрокрацията на местно ниво. В него се казва, че разностилието при определянето на правилата затормозява изключително много бизнеса. В същото време в анкета на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия фирмите казват, че имат най-големи проблеми с местната власт.

Подпечатано “с любов”

Част от проблемите идват от факта, че за едно и също нещо в различни общини се искат различен брой документи. Цените на еднакви услуги се разминават в пъти и често нямат нищо общо с разходите на администрацията за тях. Събират се пари за удостоверения и справки, които гражданинът или фирмата трябва да вземе от една общинска структура, за да предостави на друга, вместо средствата и времето да се спестят с обединяване на информационни масиви и проверка онлайн.

Примерно, удостоверението за наличие или липса на задължения към общинския бюджет в Кюстендил струва 10 лв., в София – 6 лв., а във Варна – 1,60 лева. То се иска за предоставяне на други общински услуги и за участие в търгове и поръчки на общините.

Масово се искат и справки, които се издават от централната власт или пък съществуват в публични регистри. Пример за това е често изискваното удостоверение за актуално състояние на фирмите. Според анализа на Световната банка в Добрич например този документ струва 7 лв., но бизнесът реално плаща 10 лв. заради допълнителните банкови такси.

Неясно е също как и защо една и съща процедура като издаването на строително разрешително отнема 150 пъти повече време в една община в сравнение с друга. Антирекордьор по бързина е Варна със 150 дни. В Кюстендил пък услугата става и за един ден. В София се искат 30 дни и поне 9 документа, част от които се издават също от общината. Според сайта на столичния район Слатина пък за откриване на строителна площадка трябват 15 документа.

Е-недоимък

Според Световната банка проблем на общините е и липсата на електронно управление. Масово едно звено на местната власт няма достъп до информацията, събрана от друго. За да се възползват от общинска услуга, гражданите и бизнесът трябва да се разходят до администрацията, тъй като електронното предоставяне е екзотика.

Където има онлайн услуги, те не са пълни. В София данъци може да се плащат и по електронен и банков път. Ако обаче тръгнете да минавате технически преглед на автомобил, задължително се иска бележка, че налогът за нея е платен. Тя пък се издава само на място и трябва да отидете до общината, за да я получите.

От Световната банка препоръчват да се разработят едни и същи критерии за най-разпространените услуги, които да важат за всички 264 общини. Принципът цените на услугите да са равни на разходите за извършването им трябва да се прилага и от местната власт. Сега такова задължение съществува само за държавните такси за бизнеса, но то масово не се прилага. Трябва да се направи и връзка между различните държавни и общински регистри, за да не се искат справки за налична информация.

Чакаш половин година, после строиш

Мерките за стимулиране на малкия и средния бизнес във Варна се бавят заради управленската криза в града. От няколко месеца нито администрацията, нито общинският съвет работят нормално заради протестите и постоянната смяна на общинското ръководство. На няколко пъти бе избиран временно изпълняващ длъжността кмет след оставката на Кирил Йорданов (ГЕРБ). Местният парламент работи хаотично заради постоянните искания също да се откаже от властта.

Градът държи антирекорда за най-дълъг срок за издаване на разрешително за строеж – чака се цели 150 дни. Причината е, че правомощията на районните архитекти да издават строителните книжа бяха отнети. Сега всички разрешителни минават през главния архитект, което затлачва процеса. След оставката на Йорданов вече бившият зам.-кметът Димитър Николов обяви, че ще поиска връщане на старото положение, но не успя да изпълни намерението си, защото беше уволнен от един от изредилите се в града и.д. кметове – Христо Бозов.

Един от най-големите бюрократични дразнители са служебните бележки за липса или наличие на задължения към местната хазна, което по принцип е информация, налична в самата община. Бележките трябват на практика за всичко – от записване в детска градина до участие в търг. Услугата струва 1,60 лв.

Много от представителите на туристическия бранш се оплакват от скъпата туристическа такса. В зависимост от категорията на хотела стойността  за курорта Златни пясъци е от 2,5 до 8 пъти по-висока от тази в Слънчев бряг. Варненските хотелиери са недоволни, че вместо за развитие на туризма приходите от таксата се дават за пълнене на дупки и озеленяване на крайните квартали на Варна. По техни изчисления от събраните 3,5 млн. лв. през 2012 г. за туризъм са изхарчени едва 400 000 лв.

Хаос с реклами и сергии

От 50 до 300 лв. струва в по-големите градове разрешението за поставяне на реклами. Нужните документи пък са между 1 и повече от 10.

Най-обременяващо за бизнеса е поставянето на билборд в Стара Загора. Там за разрешението се чака 2 месеца. Първо се дават 100 лв. за разглеждане на искането, а ако бъде одобрено, се плащат още 150 лв. за поставяне на пано. Рекламните фирми трябва да дадат 10 документа, към които може да се прибавят още 6 в зависимост от мястото, на което искат да имат рекламно съоръжение.

Поставянето на реклами в София струва между 50 и 300 лв. в зависимост от вида. Искат се 5 документа, като част от тях трябва преди това да бъдат издадени от самата община. 40 лв. струва разрешителното за реклами в Бургас. Ако набелязаният за това терен е частен, нужните документи са 7, а за общински – 5.

В Русе за същата услуга се иска само 1 документ, таксата за разглеждане е 50 лв., а на общинската управа  трябват 30 дни, за да вземе решение. Един документ трябва и в Кюстендил, но пък цената е 200 лв. Услугата е бърза – 7 дни, колкото изискват повечето процедури в общината.

Хаос цари и при разрешенията за поставяне на сергии или маси на открито. В Благоевград първо трябва да се представят 3 документа и се чака 14 дни. За да се финализира процедурата, трябват още толкова бумаги и време.

Във Видин разрешение за маси, павилиони и други малки търговски обекти струва 30 лв., а срокът е 15 дни.

„Зелена“ светлина за такситата след седмица

Вероятно една от най-бързите услуги за бизнеса в общините е тази за регистриране на таксита. В повечето градове това отнема между 1 и 7 дни. Доста по-дълъг може да е срокът в Бургас. Там обикновената поръчка отнема 20 дни и струва 60 лв. Фирмите, които искат работата да се свърши по-бързо, трябва да платят повече – 80 лв. за 5 дни или 100 лв. за един.

Заедно с парите в Бургас трябва да се подадат общо 9 документа. В София разрешителното за таксиметрова дейност, към което се дават и холограмни стикери, и светлоотразителни табели, излиза 50 лв. Най-малко бумаги за разрешение за каране на такси се искат в Русе – само заявление. Там се плащат 20 лв. такса плюс още 8 лв. за холограмни стикери. Процедурата отнема седмица.

Копия от 5 документа са нужни за същата услуга в Благоевград. Таксата там е 28 лв., а стикерите струват 6 лв. Въпреки повечето документи, услугата става за по-кратко време спрямо Русе – 3 дни.

Издаването на разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници в Стара Загора струва 60 лв. Срокът за изпълнение на услугата е 10 дни. Заявлението може да се подаде лично или чрез пълномощник. Нужните документи са 5. Във Видин трябва една хартия по-малко. В града разрешението е сред най-евтините – 15 лв. на автомобил.

Бургас дава най-бързо звезди за хотелите

Средно по 8-9 документа и до 60 дни чакане – това в общия случай са условията за категоризиране на хотели и заведения от местните власти. Отчитането на туристите за плащането на съответната такса към хазната пък все още не се прави чрез по-лесния за бизнеса електронен път.

В Бургас например за отчитането на броя гости хотелиерите трябва да дадат 2 документа и да се разходят до общината за целта. Местната власт смята скоро да направи услугата електронна. За да се ползва, хотелиерите трябва да имат електронен подпис.

За категоризиране на хотели и заведения в морския град трябват 9 документа. Разрешителното тук излиза бързо на фона на другите общини – за 14 дни. Същата услуга отнема по два месеца в общини с доста по-малко хотели като Благоевград, Стара Загора и Пловдив. Документите, които разглеждат местните власти, са колкото и в Бургас – между 8 и 9 на брой. Не е ясно обаче защо на чиновниците им трябва повече време, за да дадат звездите на хотелите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: