Новото министерство на инвестиционното проектиране спасява строителството

строителство

Източник: darikfinance.bg

Строителният бранш върви надолу и е в критично състояние в момента. Това каза пред БНР Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране.

За първи път правя министерство като организация. В миналото е имало подобни структури, опитваме се да приложим добрата практика. Екипът е в процес на формиране в момента. Желанието ми е да се възползвам от факта, че имам правото да го избера. Ще разчитам на хора от бранша основно, желанието ми е да работя с малък екип и да не се товари излишно бюджетът на страната с формирането на този екип, заяви Данов.

Той съобщи, че част от Министерството на регионалното развитие ще премине към МИП, като уточни, че точните наименования на структурния процес се установяват в момента. В МИП ще бъдат дирекциите „Устройство на територията“ с по-разширени функции в областта на ускоряване и изготвянето на проекти. Другата дирекция, която ще бъде към МИП е „Правила и нормативи за проектиране и строителство“ – в нея ще се синхронизира българското законодателство в областта на строителството и проектантската дейност. Министър Данов каза, че ще черпят опит и от европейската практика. Дирекция „Благоустройство, жилищна политика и среда на обитаване“ също ще мине към МИП. Ще има дирекция с работно наименование „Привличане на инвестиции в строителството“. В МИП ще бъде и Агенцията по кадастъра.

„Това е работен модел, който ще трябва да се съгласува и да бъде предложен на одобрение на МС. АПИ няма да бъде към новото министерство, остава си в рамките на Министерството на регионалното развитие. Санирането ще бъде също в МИП. Смятам, че санирането не е само да се залепи топлоизолация по фасадите, а е по-комплексен процес. В закона за етажната собственост трябва да има известни промени и други закони трябва да се променят“, уточни Данов.

Големите европейски проекти, за които се говори, остават в регионалното министерство, допълни Данов. „Идеята е да няма сътресения и забавяне в механизма за работа. За останалите проекти ще отговаря МИП. За малкото време, което имах, разбрах, че има известно забавяне на процеса. Стойността на проектирането е около 7% от строителната стойност, което е малка част от инвестицията. Трябва да потърсим начин за създаване на фонд за значими обекти, а не да се чака инвестицията. Желанието е да се търси и обществен ефект, а не само да се усвояват парите от фондовете, за да се отчете дейност“, заяви Иван Данов.

Забавянето на изработката на устройствени планове на общините е проблем също, посочи Данов. Тези планове ще бъдат също приоритет в дейността на министерството. Законът за устройство на територията в този си вид е изчерпан и той трябва да бъде ремонтиран. Трябва да се очертаят ясни правила, олекотяване на документацията за вземане решение за строеж. Това значи преглед и обвързване с много дълги закони, но това е добрата практика. Тези дълги закони са поне 82. Трябва да се ускори процесът по инвестиционното проектиране, да няма отблъскване на инвестиционните интереси, каза министърът.

За мораториума върху събарянето на незаконните постройки, предложен от Коалиция за България, Данов коментира, че това е един социален проблем, който трябва да се реши.

Във връзка с публикации, че Иван Данов се е облагодетелствал от френската социална система с 15 000 евро, той каза, че това отговаря в известна степен на истината и днес ще се опита да обясни случая, като добави, че не всичко, излязло в медиите по въпроса е вярно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: