Четвърто обновление на квартал в Манчестър

Нидерландското архитектурно бюро Mecanoo завърши нов градски жилищен комплекс, Hulme Living Leaf Street Housing, в Манчестър. С обща площ от 9500 кв. м комплексът се състои от 85 апартамента, 20 еднофамилни жилища и 56 паркоместа. Проектът на Mecanoo представлява S-образно оформление в единна структура с обществени градински пространства и вътрешни площади.

Районът около улица „Лийф“ в квартал „Хулме“ има богата история на градски обновления. Типичните викториански къщи са били съборени след Втората световна война, за да направят  място на скандалния най-голям проект в Европа за социални жилища по онова време – Hulme Crescents (над 3200 жилища за повече от 13 000 души в сгради във формата на полумесец). През 90-те години полумесеците са били съборени, като по-голямата част от квартала е била реновирана. Hulme Living Leaf Street Housing е четвърто обновление на квартал Хулме, което съчетава апартаменти и еднофамилни домове в една сграда.

Достъпното жилище се превърна в изключително важна тема за мен през 80-те години, когато основахме Mecanoo. Освен достъпни, жилищата също трябва да бъдат красиви и приятни за обитаване. Въпреки факта, че променихме фокуса си и очертахме много други типологии през годините, достъпното жилище е било и остава за нас толкова актуално, колкото и преди. Настоящето и бъдещето все още са свързани с обновяването на градовете. Архитектът е отговорен за задоволяването на нуждите на обществото“, споделя Франсин Хубен, основател на Mecanoo.

От югоизточната страна парцелът граничи с главния път за достъп до квартала и други сгради от манчестърския Метрополитен университет. В съответствие със сградите наоколо Hulme Living Leaf Street Housing се простира на пет нива. Обемът на компактната сграда се завърта около парцела и постепенно намалява в мащаб на север. Триетажните еднофамилни домове в северната част на комплекса са наравно със съседните домове от 30-те години. Тухлената сграда действа като свързващ елемент между различните структури, граничещи с обекта.

S-формата на сградата формира две полузатворени обществени зелени площи. Входният двор е обърнат към Hulme Arch Bridge и има характера на градински площад. С лице към улица „Лийф“ е другата паркова зона, където децата могат да играят. Обществените пространства са свързани помежду си чрез големи порти в структурата на сградата, които също бележат входовете към апартаментите. Елегантната форма на комплекса е помогнала за запазването на много от съществуващите дървета в парцела. Широката гама от растителност гарантира, че жителите могат да се наслаждават на всички годишни сезони. Велосипедните и пешеходните пътеки в комплекса са свързани със съществуващата инфраструктура и неофициалните пътеки.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: