pixel

Петър Диков замесен в конфликт на интереси

петър диков

Източник: cross.bg

Главният архитект на София Петър Диков и шефът на транспортната дирекция в Столичната община Димитър Петлешков участват в управлението на частни фирми. За нарушението на Закона за държавния служител сигнализира вчера депутатът от БСП Георги Кадиев. „Това е извършвано в продължение на години и по закон тези служители трябва да бъдат освободени“, каза Кадиев.

Според фирмените регистри Диков участва като управляващ и собственик във варненската фирма „Арх Ком Про“ ООД. Последната регистрация е от 2012 г. Петлешков е собственик на ЕТ „Димитекс – Димитър Петлешков“. Кадиев е отправил питане до кметицата Йорданка Фандъкова какво ще предприеме по случая.

„Подобни нарушения поставят под съмнение мениджърските качества на г-жа Фандъкова“, смята Кадиев.

„Нямам нищо общо с тази фирма от 1999 г. Още когато станах главен архитект през 2006 г., подадох заявления за излизане от всички фирми. Моя е вината, че не съм информиран, че фигурирам още там, а и за промените в тази фирма“, заяви пред „Труд“ Диков.

Той не бил подписвал никакви документи за актуализация на данните в регистрите. Не знаел и дали фирмата има дейност. Разбрал, че фигурира в нея преди 20 дни и прехвърлил с нотариален документ акциите си на собственичката. Фирмата била създадена през 1998 г. Диков работил с нея тогава само по ремонта на х-л „Радисън“.

„Не съм запозната със случая, но ще го проверя. Нека първо служителите да обяснят“, каза Фандъкова.

Кадиев сигнализира и че според информация в сайт висши служители на общината са получили огромни бонуси, определени от Фандъкова през декември 2012 г. и януари 2013 г.

Зам.-кметицата Ирина Савина била взела за двата месеца 39 хил. лв., заместничката Юлия Ненкова 39 000 лв., зам.-кметът Любомир Христов получил 41 000 лв., секретарят на общината Ралица Стоянова – 37 000 лв. „Това абсолютно не е вярно.

Няма такива бонуси и заплати. Разпространяват се клевети“, заяви Фандъкова. Засегнатите служители завеждат колективен иск срещу собственика на сайта. Заради оповестените ЕГН общинарите ще сезират и Комисията за защита на личните данни.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: