pixel

Изпитана система за защита от падане

Stadur

Сандвич панелът FrameTec на Stadur премина успешно системния тест в съответствие с насока MO-02/1 2015-06 на Института за изпитване и сертифициране на строителни продукти, технологии за безопасност и защитни съоръжения и насока 1985-06 на Единните технически правила за строителство. По този начин системата е тествана за конструктивна връзка на прозорци, осигуряваща защита от падане. FrameTec е тествана в комбинация с крепежни елементи на SFS и прозоречни профили на Schüco. С това производителят на сандвич панели разширява обхвата на приложенията на FrameTec в областта на подовите прагове.

„Закрепването на елементи на нивото на пода със защита от падане е много взискателно по отношение на планирането, проверката и монтажа“, обяснява John Thume, продуктов мениджър на FrameTec и ProfileTec в Stadur, и продължава: „С изпитването на системата FrameTec отговаряме на нарастващото търсене на архитекти, инженери, както и на главни изпълнители за сигурност  и изпитани решения в областта на подовите прагове. Системното решение предлага ефективна алтернатива на често срещаното свързване на няколко профила. Подобни връзки за монтаж на все по-високите прагови профили за прозоречни елементи от пода до тавана действат статично като фуга и по този начин образуват потенциално слабо място. С лабораторно изпитаната якост на огъване от над 3,1 Mpa, както и с отличните стойности на съпротивлението на издърпване на винта по вертикала до 6310 нютона и по хоризонтала до 2815 нютона, нашето системно решение дава възможност за прецизно и равномерно свързване на всички видове профили.“

Изпълнени са изискванията за топлоизолация

Тестваното системно решение с FrameTec показва своите силни страни и по отношение на топлоизолацията. Благодарение на добре обмислената конструкция то е напълно подходящо да отговори на настоящите и бъдещите изисквания за топлоизолация в областта на праговете: „Особено при проектите за нискоенергийни и пасивни къщи високото ниво на въздухонепроницаемост е от решаващо значение; термомостовете трябва да се избягват на всяка цена. Системният тест на FrameTec потвърждава ефективността на нашето решение в това отношение“, заявява Thume.

За топлоизолация в различни монтажни ситуации продуктовото портфолио на Stadur включва решенията Stadurlon FrameTec и Stadurlon ProfileTec. „Докато ProfileTec е идеално решение за системи за повдигане и плъзгане и за монтаж на прагове на врати, FrameTec е специално разработен за прозорци, френски врати, разширения на рамки при фуги и колони, както и за монтаж на ролетни кутии и за свързване на прозоречни первази. И двата продукта се предлагат с височина до 500 мм и дължина до 7000 мм, като по този начин позволяват връзка без фуга дори за големи елементи“, обяснява Marc Nickel, мениджър продажби в строителството за Германия и страните от Бенелюкс в Stadur.

Stadur

Лесен за работа

Stadur се гордее и с другите предимства на FrameTec и ProfileTec. „Материалът поглъща по-малко от 1,5% вода и е напълно устойчив на изгниване. Освен това панелите са изключително лесни за обработка поради ниското си тегло и изключителната устойчивост. Предимствата по отношение на времето и разходите се дължат и на листното завинтване без необходимост от специални инструменти, предварително пробиване или дюбелиране“, отбелязва Nickel.

Термоустойчива висококачествена пластмаса

Гъвкавостта и свободата на проектиране също са основен приоритет при FrameTec и ProfileTec. Това се гарантира от наличието на външни слоеве, изработени от пластмаса Stadurlon с дебелина два милиметра в различни цветови нюанси. Висококачествената пластмаса, разработена в сътрудничество с BASF, се произвежда в производствена база, специално изградена от Stadur за екструдиране на пластмасови листове в Карщед/Бранденбург. Тя може да се използва от -20°С до +120°С и по този начин издържа на изключително широк температурен диапазон.

В допълнение към екструдирания пенополистирол, между двата слоя е поставена специална вложка StadurFoam. По заявка е възможна и доставка с различна дебелина или повърхност, например с дървесен декор и алуминий. Сърцевината StadurFoam може да бъде разположена по различен начин. Това позволява сглобката да се адаптира към винтовата връзка с различни профилни системи.

Снимки: Stadur

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: